(VIDEO) Ruske vojnike zatvaraju, izgladnjuju i muče - ne Ukrajinci, već ruski komandanti 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

I dok iz nezvaničnih ruskih izvora postoje indicije da se Moskva sprema za novu rundu mobilizacije, iako je predsednik Vladimir Putin proglasio kraj mobilizacije još 28. oktobra, jeziva svedočenja mobilisanih Rusa koji su već poslati na ratište u Ukrajina ne prestaje, piše Index.hr.

O njima izveštavaju retki ruski nezavisni mediji, koji rade u svojevrsnoj ilegali, s obzirom na to da je Putin još u martu zakonom zabranio širenje „lažnih“, odnosno zvanično nepoznatih informacija o ruskom „specijalna vojna operacija“.

Kako smo videli na snimku koji je objavila Meduza, nezavisni ruski portal čija je redakcija morala da se preseli u Letoniju, protiv mobilisanih rezervista koji odbijaju da odu na front pokreće se krivični postupak i oni se demonstrativno odvode u zatvor.

Ali to nije najgore što može da se desi mobilisanim vojnicima koji odbijaju da idu u rat. Ruska mreža nezavisnih novinara Astra, koja objavljuje na društvenoj mreži Telegram, objavila je istraživanje prema kojem je na desetine mobilisanih Rusa nezakonito pritvoreno u mreži improvizovanih zatvora na okupiranim teritorijama Ukrajine.

Tamošnji zatvorenici su zlostavljani i žive u užasnim uslovima, piše Astra, čiji je izveštaj na Tviteru podelio Kris Oven, britanski vojni istraživač i autor. Tamo su ih, prema svedočenju vojnika i njihovih porodica, pokušavali da nateraju da se vrate u borbu premlaćivanjem, izgladnjivanjem, skidanjem do gola na hladnoći i pretnjom streljanjem i bačenjem u masovnu grobnicu.

Prema ranijim izveštajima, čak i pre mobilizacije, oni profesionalni vojnici koji su se borili u Ukrajini bili su na sličan način terorisani ako su odbili da produže ugovor kada mu je istekao. Ali kod mobilisanih, čini se da je praksa poprimila mnogo šire razmere.

Astra je uspela da identifikuje 7 zatvora u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, koristeći izveštaje rođaka i, u nekim slučajevima, samih zatvorenih vojnika. Ovi vojnici su uspeli da pošalju fotografije i video zapise iz podruma u ​​kojem se nalaze.

Astra je identifikovala oko 60 zatvorenika, od kojih su 43 pritvorena u mestu Zajceve u oblasti Luganska. Pre raspoređivanja, kažu, prošli su minimalnu obuku: nekoliko izleta za gađanje, kopanje rovova i osnovne vežbe prve pomoći.

Na liniju fronta upućeni su oko 20. oktobra, verovatno u okolinu mesta Svatova i Kremin. Na frontu su ih napustili njihovi oficiri i nisu imali logističku podršku. Nisu imali sredstva komunikacije, a ni zalihe hrane, vode i municije, tvrde nesrećni vojnici i njihove porodice.

Jeli su šta su našli, pili iz lokve! Ništa im nije doneto, samo su poslani da umru“, priča za Astru sin vojnika.

Posle žestokog granatiranja ukrajinskih snaga nekoliko dana zaredom, tokom kojih Rusi nisu imali čime da uzvrate vatru jer su imali samo lako naoružanje, napustili su front 28. oktobra i otišli ​​pešice do Starobilska, udaljenog 60 km. Njihovi rođaci su unajmili autobus da ih odveze kući. Međutim, oni su zaustavljeni na granici sa Rusijom i poslati u selo Zajčeve, gde su zatvoreni.

Pomenuti sin vojnika uputio je peticiju ruskim vlastima u kojoj tvrdi da njegov otac i njegovi drugovi „imaju dva izbora – ili će biti vraćeni u smrt na klanje ili će biti poslani u zatvor“.

„Ovo je istrebljenje naših ljudi, ali ne od strane neprijatelja, već od naših sopstvenih komandanata!“ kaže on ogorčeno.

Druga grupa ruskih zarobljenika u Zajcevu bila je iz jedinice koja se povlačila iz Kolomičihe, kod Svatova. Prema rečima supruge jednog vojnika, sklonili su se u napuštenu kuću u Svatovu bez hrane i vode. Pošto ih je oficir isterao, spavali su pod vedrim nebom. Na kraju su razoružani i odvedeni u zatvor u Zajčevu.

Supruga drugog vojnika rekla je da su njen muž i njegovi drugovi bili zatvoreni u mestu Staromlinovka, a zatim u selu Zavitne Bažanja u Lugansku, takođe nakon što je on prijavio da je odbio da se bori. On dodaje da nije prošao ni minimalnu obuku, a na front je poslat 9 dana nakon mobilizacije, bez raspoređenja ni u jednu jedinicu i bez plate.

Neposlušni vojnici poslani su u zatvor koji, sudeći po fotografiji, nije mnogo više od skloništa iskopanog u zemlji.

Druga grupa vojnika završila je u selu Zavitne Bažanja nakon što su prvobitno bili zatočeni u bivšem zatvoru u Perevalsku.

„Moj muž i još 80 muškaraca sede u podrumu“, rekao je za Astru muž jedne od njih.

„Svukli su ih do gola da bi pronašli svoje mobilne telefone, jedan čovek je nekim čudom zadržao svoj mobilni. Tukli su ih. Jako loše ih hrane. Teraju ih na front kao meso, ali dečaci odbijaju“, dodala je ona.

Pritvoreni ruski vojnici u drugom podrumskom zatvoru, u Kremini, poslali su snimak od 22. oktobra na kojem se vidi kako čuče u tesnoj ćeliji bez kreveta i toaleta, vršeći nuždu u kanti.

Uprkos svemu, neki mobilisani vojnici otvoreno prkose svojim nesposobnim i neodgovornim komandantima koji nisu uspeli da im obezbede osnovnu opremu i obuku za ratovanje, što se vidi na snimku iz kasarne u blizini Moskve koji je objavljen prošle nedelje.

Na njoj vojnik besno viče na uplašenog komandanta i otvoreno mu preti, čak i udarajući ga pesnicom u prsa, dok ga drugovi podržavaju.

Za Astru je govorio i mobilisani ruski vojnik Mihajlo N., koji je takođe sa drugovima bio zatvoren u podrumu u Staromlinovki. Kaže da im je uskraćena hrana i da su oficiri pretili da će im žene i majke biti silovane ako se ne vrate na front.

Bio je mobilisan uprkos lošem zdravstvenom stanju uzrokovanom traumatičnom povredom mozga, a nije imao nikakvu obuku pre nego što je raspoređen u 60. odvojenu motorizovanu brigadu.

Odmah po dolasku u kamp za obuku u Rostovu na Donu 2. oktobra, njegova grupa je autobusom poslata u srce ratne zone u Donjeckoj oblasti. Sa fronta su se povukli 12. oktobra i on i još 13 drugova su pisali izveštaje o odbijanju borbe.

Policajci su im pretili da će ih odvesti u šumu i streljati. Posle Staromlinovke, odvedeni su u šumu blizu Mariupolja, očigledno da bi izbegli vojnu inspekciju drugog dela ruske vojske. Posle nedelju dana u šatoru dovedeni su 1. novembra u Zavitne Bažanje.

I dok su „mobili“, kako Ukrajinci nazivaju mobilisane ruske vojnike, zatvoreni, zlostavljani i zastrašeni ako odbiju da budu topovsko meso, oni koji se bore trpe zastrašujuće gubitke. To nije iznenađujuće s obzirom na nedovoljnu ili nikakvu obuku pre slanja na front i nedostatak opreme i potpuni nemar i prezir njihovih komandanata, ali informacije koje stižu sa terena su i dalje šokantne.

Tako je mobilisani vojnik po imenu Aleksij Agafonov u intervjuu za nezavisni medij Verstka rekao da je početkom meseca preživeo ukrajinsko granatiranje u blizini Makijevke u oblasti Luganska. On tvrdi da je do 500 ruskih vojnika poginulo u nasilnom ukrajinskom napadu na njihove na brzinu iskopane rovove, što se ne može nezavisno potvrditi.

„Kada je sve počelo, oficiri su odmah pobegli. Između granatiranja pokušali smo da se ukopamo, ali su nas helikopteri odmah primetili i jednostavno pucali na nas“, kaže Agafonov.

Osim toga, sve se više govori o tome da ruske snage verovatno imaju specijalne jedinice za „blokiranje“, odnosno za otvaranje vatre na saborce koji pokušavaju da se povuku sa prve linije fronta. Takve jedinice koristila je i sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu, u kojem je poginulo više od 8 miliona njenih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari