Foto: Beta/AP/Darko Bandić

Danas je objavljen novi snimak incidenta na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao ceo državni vrh, kada je muškarac viknuo „Tuđman zločinac“ posle čega je fizički napadnut.

Index je u ponedeljak objavio da je napadnut Zoran Erceg, javnosti poznat kao splitski ratni veteran i humanitarni aktivista koji je u vreme šatoraškog protesta u zagrebačkoj Savskoj ulici bio jedan od retkih koji su se usudili da glasno progovore protiv učesnika tog protesta.

Novi snimak iz neposredne blizine pokazuje kako je više Tuđmanovih poklonika napalo Ercega, a jedan od njih s leđa ga je udario u glavu. Udarac je uputio stariji muškarac.

Na snimku se vidi i kako obezbeđenje odvlači Ercega koga onda preuzimaju policajci. Erceg je pre napada, dok je pored njega posle svečanosti prolazio premijer Hrvatske Andrej Plenković, uzviknuo: „Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac.“