Više od 100 drevnih crteža otkriveno u Peruu: Umetnička dela koja su decenijama intrigirala naučnike 1Foto: EPA/000237765 (FILES)

Ovomesečni nalazi geoglifa u Peruu koji datiraju više od 2.000 godina, manji su i mogu se videti sa Zemlje.

Više od 100 novih drevnih crteža otkriveno je u ravnici Naska u Peruu i okolnim oblastima moglo bi da doneseu nove informacije o misterioznim pre-kolumbijskim umetničkim delima koja su decenijama intrigirala naučnike i posetioce.

Nakon dvogodišnjih terenskih istraživanja sa fotografijama iz vazduha i dronovima, peruanska i japanska istraživanja sa Univerziteta Jamagata ranije ovog meseca objavila su otkriće 168 novih dizajna na Uneskovoj lokaciji svetske baštine na južnoj obali Pacifika u Peruu, piše Gardijan.

Geoglifi, ogromne figure urezane u južnoameričku pustinju, datiraju više od 2.000 godina i predstavljaju ljude, mačke, zmije, kitove ubice, ptice i autohtone kamalide – životinje kao što su lame, gvanake i alpake.

Horhe Olano, glavni arheolog istraživačkog programa Naska Lines, rekao je da su novootkrivene figure u proseku dugačke između 2 i 6 metara. Svrha linija Naska, vidljivih samo iz vazduha, ostaće misterija.

Ovomesečni nalazi su, međutim, manji i mogu se videti sa zemlje, rekao je za Rojters Masato Sakai, profesor sa Univerziteta Jamagata koji je vodio studiju.

Brojke, ikonski ostaci bogate istorije Perua, nalaze se na oko tri sata vožnje od glavnog grada Lime.

Istraživači su već otkrili 190 figura u ovoj oblasti od 2004. Ali prostranost terena koji pokrivaju komplikuje napore da se proučava i očuva lokalitet nasleđa.

Više od 100 drevnih crteža otkriveno u Peruu: Umetnička dela koja su decenijama intrigirala naučnike 2
EPA/Sergio Urday

Studije sa univerziteta u saradnji sa vladom Perua pomogle su da se razgraniči i zaštiti područje koje se suočava sa pretnjama urbanog i ekonomskog razvoja.

„Neki geoglifi su u opasnosti da budu uništeni zbog nedavnog proširenja radionica vezanih za rudarstvo u arheološkom parku“, rekao je Sakai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari