Više od 50 kriminalaca ubijeno u vojnoj operaciji u Nigeriji 1Foto: Beta/AP/Gbemiga Olamikan, File

Vlasti severozapadne Nigerije saopštile su danas da je ubjeno više od 50 pripadnika kriminalih bandi u vojnoj operaciji.

„Više od 50 bandita ubijeno u vazdušnoj i kopnenoj operaciji u okrugu Birnin Gvari“, rekao je Samjuel Aruvan, zvaničnik zadužen za bezbednost u nigerijskog državi Kaduni.

U severozapadnoj i centralnoj Nigeriji su poslednjih godina aktivne kriminalne bande, koje lokalno nazivaju banditima i koje napadaju, pljačkaju i otimaju meštane, kojima kradu stoku i pale kuće.

Kako se navodi, u jednoj akciji vojska je primetila „bandite“ na pet motora koji su hteli da postave zasedu za bezbednosne snage, i oni su gadjani iz borbenog helikoptera i likvidirani.

U drugoj akciji je oko 50 bandita na motorima primećeno i na njih su vršeni napadi iz helikoptera.

„One koji su pobegli su neutralizovale kopnene snage“, navodi se u saopštenju.

Poslednjih nekoliko nedelja nigerijska vojska vodi kopnenu i vazdušnu ofanzivu na kampove „bandita“ u susednoj nigerijskoj državi Zamfari.

Neki od njih uspeli su da pobegnu od te vojne operacije i formiraju kampove u susednim državama kao što je Sokoto gde izvode napade.

U nedelju su bande napale pijacu u državi Sokoto gde je ubijeno 43 ljudi, prema navodima lokalnih vlasti. To je bio treći napad na pijacu u toj državi za manje od mesec dana.

Da bi sprečili te kriminalne grupe da se dogovaraju izmedju sebe, prekinute su telefonske mreže na delu teritorije severozapada zemlje, što s druge strane ponekad sprečava meštane da jave bezbednosnim snagama kada dodje do napada.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.