Pod geslom „Vezena košulja ujedinjuje Ukrajince“ organizuju se koncerti, šetnje, izložbe, sajmovi, modne revije…

Ukrajinska vezena lanena košulja od davnina se smatra simbolom zdravlja i lepote, sreće i sećanja na pretke, ljubavi i svečanosti. Ona je i zaštita od zlog pogleda i zle reči.

Danas vezena košulja doživljava preporod. Ukrajinci su danas jedinstveniji nego ikad i s velikom ljubavlju neguju svoje tradicije. Elementi ukrajinskih vezova sve češće se koriste u dizajnu odeće, rado ih koriste čak i holivudske lepotice. Ukrajinska vezena košulja predstavlja izraz patriotizma, a istovremeno je moderna, čak ekskluzivna. Ukratko podsećamo na njen istorijat.

Kako piše Herodot, već Skiti su ukrašavali odeću. U Čerkaskoj oblasti pronađene su srebrne posude s likovima muškaraca iz VI veka. Ukrasi na njima identični su s ukrajinskim vezenim narodnim nošnjama iz XVIII-XIX veka.

Prve vezene košulje bile su ne samo odeća već su, prema narodnim verovanjima, štitile od zla. Zbog toga su košulje ukrašavali na rukavima, kragnama i oko pojasa, tako da ukras dodiruje telo. Za svaki ritual postojala je posebna vezena košulja. Deci je vezena košulja poklanjana odmah po rođenju, kako bi štitila od zlih duhova.

Prva škola vezenja u Kijevskoj Rusi otvorena je još u XI veku. Osnovala ju je Ana, sestra kneza Vladimira Monomaha. U njoj se ovladavalo veštinom vezenja zlatom i srebrom.

Vezena košulja (naročito muška) je simbol ljubavi i vernosti. Svaka devojka morala je da izveze košulju za budućeg muža. Ne samo da bi je imao, već da bi znala da li joj je veran ili ne. Ako je košulja izgubila belinu posle prvog pranja, to je značilo da čovek nije veran.

Ukrajinski književnik Ivan Franko prvi je nosio košulju uz svakodnevno odelo, ispod sakoa. Tako je i predstavljen na novčanici od 20 grivni.

Svaki ukrajinski region ima svoj specifičan vez.