Vlada Hrvatske podržava suvernost Crne Gore i njen evropski put 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS

Hrvatska podržava suverenost i nezavisnost Crne Gore, kao i nastavak njenog puta prema članstvu u EU, koji nema alternativu, saopštila je Vlada Hrvatske posle susreta premijera Andreja Plenkovića i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Na sastanku je, kako se dodaje, naglašeno da članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i „za stabilnost celog jadranskog bazena i jugoistočne Evrope“.

U kontekstu poslednjih događanja u Crnoj Gori, Plenković i Đukanović su, navodi se u saopštenju, razmenili mišljenja o tamošnjoj političkoj situaciji, ali i o bilateralnim odnosima te što skorijem rešavanju svih otvorenih pitanja.

Odnosi Hrvatske i Crne Gore ocenjeni su kao dobri i prijateljski i obostrano je izražena želja za njihov daljii razvoj, u duhu dobrosusedstva, a razgovaralo se i o mogućnostima jačanja privredne saradnje.

Plenković je, kako se ističe, poručio da očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, finansijsku i projektnu podršku, kao i očuvanje prava i identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik se prvog dana zvanične posete Hrvatskoj sastao i sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Oni su razgovarali o toku pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i važnosti nastavka procesa proširenja na jugoistočnu Evropu.

Jandroković je izrazio nadu da će primenom nove metodologije proces pregovora dobiti novu dinamiku i da će Crna Gora u potpunosti ispuniti sva potrebna merila i kriterijume da u budućnosti ostvari članstvo u EU, saopšila je pres služba Sabora.

Pritom su, dodaje se, posebno istakli da je važno poštovanje temeljnih evropskih vrednosti, kao i uzajamno poštovanje suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta između država u okruženju.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović boravi u uzvrtanoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, na poziv predsednika Zorana Milanovića koji je danas na konferenciji za novinare izrazio snažnu podršku „modernoj, otvorenoj i građanskoj Crnoj Gori“.

On je ocenio da ta država zaslužuje preferencijalni tretman na evropskom putu.

Đukanović je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj položio venac ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“ koji je posvećen stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu 90-tih.

Drugog dana poseta, u petak, Đukanović će boraviti na Brionima, gde će mu domaćin biti hrvatski predsednik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vlada Hrvatske podržava suvernost Crne Gore i njen evropski put”

  1. Milo bestidnik prodje sve evolutivne stadijume, od majmuna, preko velikog srbina, srbina, crnogorca, velikog crnogorca pa do hrvata… evropljanin milo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.