Vlada Hrvatske uredbom na 30 dana ograničila cenu goriva 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Vlada Hrvatske danas je donela uredbu kojom na 30 dana ograničava cenu na najviše 11,10 kuna za litar benzina, a dizela na 11 kuna.

„Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cene nafte na svetskom tržištu i uticaj cene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljeg ekonomskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizuje cene motornog benzina i dizelskog goriva“, rekao je premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

On je dodao da će Vlada analizirati stanje i trendove na svetskom tržištu i po potrebi dodatno reagovati.

Trgovci naftnim derivatima na najvišu maloprodajnu cenu ne smeju da zaračunavaju naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Ministar privrede Tomislav Ćorić izrazio je uverenje da će u idućih 30 dana doći do stabilizovanja cena na tržištu i da će posle toga ekonomija nastaviti normalno da funkcioniše.

Prema portalu cijenegoriva.info, trenutna cena benzina na hrvatskim pumpama kreće se od 11,26 do 11,40 kuna po litru, dok evrosuper 100 po litru košta 11, 99 kuna.

Cena osnovnog evrodizela kreće se oko 11,40 kuna, a autoplina od 5,62 do 5,89 kuna.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.