Foto: EPA-EFE/JASMIN BRUTUS

Ured visokog predstavnika za BiH i Ambasada SAD u ovoj zemlji osudili su formiranje novih komisija Vlade Republike Srpske (RS) za Srebrenicu i Sarajevo. OHR podseća da je Upravni odbor Veća za sprovođenje mira osudio odbacivanje izveštaja Komisije RS o Srebrenici iz 2004. godine, dok je iz Američke ambasade saopšteno da „formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja“. Osudama su se pridružile i pojedine nevladine organizacije te mnogi politički i drugi javni delatnici u BiH.

Profesor istorije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i dugogodišnji direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti, genocida i međunarodnog prava Smail Čekić smatra da „srpska nacionalistička elita“ iz Beograda i Banjaluke formiranjem novih komisija za Srebrenicu i Sarajevo nastoji da negira genocid nad Bošnjacima u BiH i prikrije sopstvenu odgovornost za „agresiju“ na ovu zemlju.

Smail Čekić: „Srpske nacionalističke elite su svesne svoje odgovornosti za rat u BiH“

„Ta elita svesna je društvene, istorijske i naučne istine da su Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) i paradržavna tvorevina RS planirale i vodile agresorski rat protiv BiH te počinile genocid nad Bošnjacima, što potvrđuju brojne presude, dokumenti, pa i rezultati istraživanja Komisije Vlade RS o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Ta elita svesna je svoje krivične i političke odgovornosti za genocid, a posebno je svesna činjenice da je entitet RS nastao na genocidu, da je reč o genocidnoj tvorevini koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost“, kaže Čekić za DW.

Smail Čekić bio je potpredsednik Komisije Vlade RS koja je, po nalogu tadašnjeg Doma za ljudska prava, 2004. godine ustanovila da je u Srebrenici počinjen genocid i da su u ratnim zločinima učestvovale vojne, policijske i političke strukture RS. To su, kako tvrdi, samo neki od razloga zbog kojih aktuelna vlast u ovom bh. entitetu nastoji osporiti izveštaje iz 2004. godine formiranjem novih komisija.

Komisije za „lažna“ i „manipulativna“ istraživanja

„Reč je o dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u RS, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva te angažuju mnogi kvazi istraživači. Zadatak komisija za Srebrenicu i Sarajevo je promena karaktera oružanog sukoba u BiH i promena prirode počinjenih zločina kako bi se dokazalo da u BiH nije bilo genocida i da je u ovoj zemlji vođen građanski rat u kojem SRJ nije učestvovala“, kaže Čekić.

Naš sagovornik kaže da su nove komisije Vlade RS formirane kako bi provele „lažna“ i „manipulativna“ istraživanja. „Ključno pitanje za obe komisije su izvori saznanja. Mene kao istraživača zaista ovo pitanje veoma interesuje. Koji su to novi dokumenti, koji su to novi dokazi, koji do sada nisi bili poznati, a na osnovu kojih će obe komisije doći do novih, do danas nepoznatih rezultata istraživanja“, pita profesor Smail Čekić.

Branko Todorović: „Tri etničke ideologije se slažu i u etničkom monopolu na istinu“

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović kaže da kreatorima politika i događaja iz ratnog perioda istina i činjenice trebaju samo u onoj meri u kojoj će biti doprinos njihovim stavovima i politikama „u ratu koji nije završen prekidom oružanih dejstava“. „Stoga, nikoga ne treba da iznenadi stalno prisutna i široko rasprostranjena praksa falsifikovanja događaja iz vremena rata u BiH, relativizovanje, pravdanje ili čak slavljenje ratnih zločina i zločinaca, jer je to svih ovih godina jedan od najefikasnijih načina političke manipulacije građanima“, kaže Todorović za DW.

On napominje da se tri etničke ideologije slažu i u „etničkom monopolu na istinu“, što onemogućava suočavanje sa istinom i uspostavljanje solidarnosti sa žrtvama. „Pored sudskih, bh. društvu su bili neophodni i drugi procesi, podržani od građana i institucija, ali moćnici u tome nisu imali interes jer bi rezultati tih procesa ukazali na ogromnu odgovornost za rat i zločine, upravo u vodećim političkim i društvenim strukturama. Stoga, nije ništa iznenađujuće da se u zemlji u kojoj je političarima sve dozvoljeno, institucionalno poništavaju rezultati rada nekih prethodnih komisija i formiraju nove, sa novim očekivanjima i zadatim ciljevima“, kaže Todorović.

Komisije za „ruganje“ međunarodnom pravnom poretku

Izvršni direktor Helsinškog odbora podseća i na odgovornost međunarodne zajednice. „Ozbiljne prilike za suočavanje sa istinom, izgradnju poverenja i pomirenje, propuštene su u velikoj meri i nečinjenjem međunarodne zajednice, angažovane na uspostavljanju mira u BiH, kojoj su mnogo važniji prioriteti bili infrastruktura i institucije, a ne istina, mir i ljudi“, napominje Todorović. Uz napomenu da svi u BiH manipulišu žrtvama stavljajući se u službu nacionalističkih ili zločinačkih politika, Todorović ističe da je nelogično da Komisija u Srebrenici istražuje stradanja svih, a Komisija za Sarajevo samo jednog naroda.

„Mislim da su oni koji su radili na uspostavljanju ovih komisija mogli predvideti reakcije bošnjačkog političkog vrha, udruženja žrtava, ali i međunarodne zajednice. No, rad komisija i rezultati tog rada namenjeni su, pre svega, unutrašnjoj upotrebi u RS, a preko međunarodnih članova komisija i delu međunarodne javnosti“, kaže Todorović.

Novinar BHRT Benjamin Butković smatra da ovde nije reč samo o manipulaciji žrtvama i istinom, nego i ruganju međunarodnom pravnom poretku. On kaže da vlasti RS relativizacijom genocida ne mogu pomoći srpskim žrtvama. „Komisija treba da dođe do izveštaja koji će postojećoj entitetskoj vlasti dati opravdanje za podršku zločincima, za ordenje i finansijsku pomoć koju su im dodelili, za ruganje žrtvama i manipulaciju istinom. Ako se to ne dogodi, i njihov izveštaj će biti poništen ili omalovažavan u entitetu koji očigledno ima problema sa suočavanjem s istinom. Samo ograničeni umovi i bezobraznici falsifikatima mogu tragati za istinom, pomirenjem i suživotom“, kaže Butković.


Povezani tekstovi