Vlada S. Makedonije: Bugarski veto neodgovorna i teška geostrateška greška 1Foto: Dejana Majstorović

Vlada u Skoplju je danas ocenila da je Bugarska vetom na početak pregovora Severne Makedonije o prijemu u EU napravila „neodgovornu i tešku geostratešku grešku“.

Vlada je istakla da ostaje na „istom strateškom koleseku“ i da će voditi Severnu Makedoniju ka Uniji.

U saopštenju se konstatue da je Sofija stavljanjem veta na početak pregovora „stala na put makedonske integracije u EU, iako su njeni rezultati, kapaciteti i spremnost za početak pregovora nesporni“.

„Republika Bugarska je stavila veto na početak pregovra Severen Makedonije sa EU i tim stala na put našoj evropskoj integraciji za koju su u više navrata institucije EU i sve zemlje članice, uključujući i Bugarsku, potvrdile da u potpunosti ispunjavamo uslove“, navela je vlada Zorana Zaeva.

Vlada poručuje da se Severna Makedonija „nikada se neće odreći prava na samoopredeljenje makedonskih građana“ i da makedonski nacionalni identitet „nije bio, nije, i nemoguće je da bude predmet pregovora“.

Pravo na samoopredeljenje makedonskih građana, piše u saopštenju, garantovano je Poveljom UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Lisabonskom deklaracijom kao ustavnom osnovom EU, i Ustavom Republike Severne Makedonije.

„Makedonski narod i makedonski jezik su stubovi makedonskog identiteta. Oni dolaze iz prošlosti, a u isto vreme su stubovi naše evropske budućnosti. Nažalost, proces proširenja kao strateški cilj EU je zaustavila Bugarska kao članica EU. Radi se o neodgovernoj i teškoj geostrateškoj grešci“, ocenjeno je u saopštenju.

Podseća se da je u martu ove godine Savet EU jednoglasno odobrio početak pregovora sa Severnom Makedonijom i da se se s tim složile sve članice, uključujući i Bugarsaku.

„U izuzetno pozitivnom izveštaju Evropske komisije o reformskom napretku mi smo bolji od drugih zemalja kandidata, a čak i ispred nekih zemalja koje već pregovaraju. Naši rezultati i kapaciteti i naša spremnost za početak pregovra su nesporni. Neodobravanje pregovaračkog okvira je na štetu fundamentalnih principa i vrednosti EU“, upozorava Vlada Seveerne Makedonije.

Vlada navodi da neće dozvoliti zastoj u unutrašnjim reformama, već će „pojačati tempo i povećaćemo prednost u demokratskim reformama koju imamo u regionu“.

„Ostajemo na istom strateškom koloseku: Isporučili smo punopravno članstvo u NATO i vodićemo zemlju i ka EU! Naša obaveza je da izgradimo evropske standard! Za nas nema drugog puta, ne postoji alternativa. Makedonska budućnost je evropska“, ocenila je vlada Zoraana Zaeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.