Vlada Severne Makedonije formirala operativni tim za borbu protiv kriminala i korupcije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Odluka o formiranju tima koji će, kako je saopšteno, raditi na tome da bude zadovoljena pravda i da odgovaraju svi koji su učestovali ili pomagali kriminal i korupciju, i ranije i sada, doneta je na početku redovne 149. sednice Vlade Severne Makedonije.

Tim Vlade za borbu protiv kriminala i korupcije činiće najviši predstavnici institucija izvršne vlasti, koji će „koordiniranim pristupom bekompromisno raditi na borbi protiv kriminala i korupcije“.

Pored ministra policije Spasovskog, u operativnom timu su njegov zamenik Agim Nuhiu, ministarka pravde Renata Deskoska, direktor policije Sašo Tasevski, dirketor finansijske policije Arafat Muaremi, direktor Carine Đoko Tansoski, direktorka poreske uprave Sanja Lukareska i direktor finansijsko-obaveštajne uprave Blažo Trendafilov, dosadačnji zamenik direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Arif Asani i direktor Uprave za bezbednost Viktor Dimovski.

Formiranjem tog tima Vlada Severne Makedonije, kako se ističe u saopštenju, „pokazuje snažnu rešenost da ne stane u borbi protiv kriminala i korupcije, što je strateško opredelenje“.

„Vlada Severne Makedonije beskompromiso će raditi sa ciljem da bude zadovoljena pravda i da postoji potpuna odgovornost za sve koji su učestvovali ili pomagali kriminal i korupciju u prošlosti i sada. Operativni tim je potpuno spreman da se stavi na raspojaganje državnom tužilaštvu i sudovima u ostvarivanju njihovih zakonskih obaveza“, navodi se u saopštenju.

Od osamostaljenja Makedonije zemlju potresaju brojne afere, a poslednja je slučaj „Reket“ u kojem se na snimcima objavljenim u medijima čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore, kao i imena istaknutih političkih ličnosti.

Prema rečima šefa države Steve Pendarovskog, to je „ogroma kriminalna afera koja trese temelje važnih državnih institucija“.

U video i tonskim zapisima koji su prethodnih nekoliko dana objavljeni na internet stranici italijanskog dnevnika Verita, Bojan Jovanovski (Boki 13) prvooptuženi u slučaju iznude novca od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, u razgovor uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

Jovanovski spominje da je o tome razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a sa slučajem „Reket“ se u medijima povezuju i neki drugi politički funkcioneri.