Foto:Beta

Na konferenciji za novinare on je zatražio da se skupština raspusti i da se vanredni izbori održe zajedno sa predsedničkim koji su planirani za proleće.

„Na ovim izborima VMRO DPMNE će pobediti, a volja građana će biti ispunjena“, rekao je Mickoski, ističući da su poslanici odlukom da usvoje ustavne izmene suspendovali volju gradjana koji su bojkotom referenduma rekli da su protiv.

Prema njegovim rečima, odluka o promeni Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom je „čin izdaje“ i doneta je uz pritiske i pretnje (poslanicima), a Dogovorom sa Grčkom se nanosi šteta državi i gradjanima“.

„Nama je važno da je odluka doneta glasovima 81 poslanika, ali i ne i voljom makedonskih gradjana. Dogovorom iz Prespe se nanosi šteta sadašnjim i budućim generacijama. Uradićemo u budućnosti sve da ispravimo tu nepravdu“, rekao je Mickoski i današnji dan nazvao „crnim petkom“.

Poslanici VMRO DPMNE nisu prisustvovali završnoj sednici na kojoj su dvotrećinskom većinom usvojene ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija u skladu sa Dogovorom sa Grčkom o rešavanju višedecenijskog spora oko imena. Promena imena države je uslov Makedoniji za evroatlantske integracije.

Grčka, SAD, EU i NATO pozdravili su večeras usvajanje ustavnih izmena u Makedoniji.

 

Povezani tekstovi