Vrućine na vrhuncu u Italiji, vatrogasci se bore s više od 500 požara 1EPA-EFE/U.S. FOREST SERVICE

Vatrogasci u Italiji, suočenoj sa rekordno vrućim talasom, borili su se noćas sa više od 500 požara u kojima je četvoro ljudi stradalo.

„Obavljeno je 528 intervencija u poslednjih 12 časova, od kojih 230 na Siciiliji gde je situacija trenutno pod kontrolom“, saopštili su vatrogasci.

Pronađena je još jedna žrtva čime je broj umrlih vezano za požare ove nedelje porastao na četiri.

Anticiklon nazvan Lucifer trenutno prelazi Italiju i dovodi do skoka temperature koja juče na Siciliji dostigla rekordnih 48,8 stepeni. Ako ta temperatura bude potvrđena zvanično to će biti novi toplotni rekord za Evropu.

Južna Evropa suočava se ovog leta sa intenzivnim vrućinama i velikim požarima, a naučnici najavljuju da će se te pojave samo pojačati i pogoršati sa klimatskim promenama.

Ovaj toplotni talas koji bi trebalo da se produiži još nekoliko dana pogoduje požarima, posebno u južnim oblastima kao što su Sicilija i Kalabrija.

U Kalabriji, gde su vatrogasci intervenisali stotinak puta tokom noći, situacija je posebno teška kod gradova Ređo Kalabrija, Katanzaro i Kosenca.

Premijer Mario Dragi rekao je da će vlada usvojiti program pomoći za pogođene osobe i firme, paralelno sa specijalnim planom ponovnog pošumljavanja i obezbeđivanja teritorije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.