Za Belu kuću proces impičmenta neosnovan 1Foto: EPA-EFE Chris Kleponis

Tri odbora Predstavničkog doma, predvođena demokratama, sprovode istragu. Istraga pokušava da utvrdi da li je predsednik obustavio pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na ovu zemlju da istraži Džoa Bajdena, mogućeg demokratskog kandidata u predsedničkoj trci.

Advokat Bele kuće Pet Sipolone adresirao je pismo od osam stranica na ime predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i tri predsednika odbora.

On je optužio demokratske lidere da su pokrenuli istragu koja „krši temeljnu pravičnost i ustavom propisan postupak“. U pismu se insistira da, zbog toga što demokrate nisu održale glasanje o pokretanju procedure opoziva u Predstavničkom domu, istraga nije „ustavno važeća“. Osim toga, u pismu se demokrate optužuju da su pokušali da promene rezultate izbora 2016. i da „liše američki narod predsednika kojeg su slobodno izabrali“.

„Sa ciljem da ispuni svoje dužnosti prema američkom narodu, predsednik Tramp i njegova administracija ne mogu da učestvuju u vašoj pristrasnoj i neustavnoj istrazi pod ovakvim okolnostima“, navodi se u pismu.

Pelosi je pismo nazvala „očigledno pogrešnim“ i optužila Trampa da pokušava da „normalizuje bezakonje“. „Gospodine predsedniče, vi niste iznad zakona. Odgovaraćete za svoje postupke“, poručila je Pelosi.

Iako je pismo Bele kuće upućeno demokratama imalo osam strana, poruka je bila jednostavna: nema svedočenja, nema dokumenata, nema bilo kakve saradnje. Administracija je dovela u pitanje legitimnost cele istrage, nazvavši proces „neustavnim“. Demokrate su se usprotivile tome, tvrdeći da ustav sam po sebi daje Predstavničkom domu „jedinstvenu moć opoziva“, i kažu da će nastaviti istragu sa pristankom Bele kuće ili bez njega. Kako navodi Bi-Bi-Si, u ovom trenutku demokrate imaju nekoliko mogućnosti.

Mogu da optuže administraciju za ometanje pravde i da to učine povodom za opoziv. Mogu da probaju da se prilagode zahtevima Bele kuće, Ili mogu da pokušaju da na sudu prinude Belu kuću na saradnju. Međutim, pravosuđe možda neće biti naklonjeno tome da odlučuje o pitanju koje nije ništa drugo nego politički rat. To bi otvorilo veoma realnu mogućnost da Tramp smatra da ne mora da poštuje bilo kakve zaključke koje donese Dom, a, ako dođe do toga, može da dovede u pitanje i punovažnost suđenja u Senatu. To je „neistražena teritorija“, i obe strane su svesne da mogu da budu ugroženi i predsedničko mesto i sama vladavina prava.

Restrikcije Kinezima zbog Ujgura

Vlada SAD saopštila je da će uvesti vizne restrikcije kineskim zvaničnicima koji su optuženi da su umešani u represiju muslimanske populacije. Ovo je najavljeno posle odluke donete u ponedeljak da se na crnu listu stavi 28 kineskih organizacija koje SAD povezuju sa optužbama za navodno kršenje ljudskih prava u provinciji Sinđijang. Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da je kineska vlada pokrenula „veoma represivnu kampanju“. Pompeo je optužio kinesku vladu za niz zlostavljanja Ujgura, Kazahstanaca, kirgiskih muslimana i drugih manjinskih muslimanskih grupa.