"Za nas u Rusiji nema pristojnih poslova": Ruski špijuni proterani iz EU žalili se Putinu 1EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Ruski obaveštajci proterani iz zemalja EU posle ruske invazije na Ukrajinu upućili su kolektivni apel predsedniku Vladimiru Putinu. U pismu koje je objavio Insajder, oni su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da za njih nema pristojnih poslova u Rusiji, kao ni mesta u školama i vrtićima za njihovu decu, prenosi The Moscow Times.

Oficiri koji su služili u diplomatskim misijama pre rata naglasili su da je za mnoge porodice selidba u domovinu lična tragedija. Mnogi obaveštajci, koji sprovode tešku i ponekad rizičnu službu u diplomatskim misijama Ruske Federacije, bili su primorani da napuste evropske zemlje. Rečeno nam je: „Budite strpljivi, i sve ćemo rešiti u bliskoj budućnosti.

Mnogi proterani pokušali su da pronađu posao u ruskim ambasadama širom sveta, ali su se čak i ovde suočili sa nedostatkom mesta i sukobima sa kolegama iz SVR i FSB.

U prvoj godini posle ruske invazije na Ukrajinu, ruski obaveštajci u inostranstvu pretrpeli su veću štetu nego u celom periodu posle Hladnog rata, saopštili su zapadni obaveštajni zvaničnici i vlade.

Prema rečima direktora Finske spoljnoodostojne obaveštajne službe Antija Peltarija, sposobnosti Rusije ozbiljno su potkopane masovnim proterivanjem špijuna, hapšenjem agenata i neprijateljskijom atmosferom u Evropi.

Prema proračunima Insajdera, posle invazije na Ukrajinu, 698 ruskih diplomata proterano je iz Evropske unije, a skoro polovina njih su zaposleni u GRU, Spoljnoosloženoj službi (SVR) i Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari