Za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore kazne do 20.000 evra 1Zastva Crne Gore Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće sutra izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Predlog Zakona utvrdila je Vlada 4. oktobra prošle godine, a parlamentu je dostavljen 25. januara.

Zakonodavni odbor podržao je ove izmene na sednici krajem januara, prenosi RTCG.

Predložene izmene Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu i to će biti regulisano, kako je rečeno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru

Izmenama Zakona predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20.000 evra za pravno lice koje upotrebi grb i zastavu u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Cme Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmeni, upotrebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavesa.

Zakonskim izmenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmena ili se izvede na način i u prilikama koji vređaju ugled i dostojanstvo Cme Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dve hiljade evra, za fizička lica od 300 do dve hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada evra.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.