Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

„Ja sam Makedonac, govorim makedonski, to je moje pravo. To je evropska vrednost. Očekujem da sve evropske države prihvate i poštuju evropske vrednosti. Mi smo ispružili ruku, pristali smo da delimo zajedničku istoriju i nastavićemo da govorimo u duhu prijateljstva, da gradimo dobrosusedske odnose“, rekao je Zaev, preneo je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Zaev je rekao da veruje da su visoki bugarski zvaničnici, (potpredsednik Vlade Krasimir) Karakačanov, ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva i premijer Bojko Borisov prijatelji makedonskog naroda, a da je njegovo pravo bilo da sa Grčkom postigne sporazum prema kojem će Makedonija imati novo ime i zvaće se Republika Severna Makedonija.

Karakačanov je tokom vikenda upozorio Zaeva da ne zloupotrebljava temu o makedonskom jeziku za članstvo u NATO i EU.

„Severna Makedonija je geografska oznaka koja obuhvata teritorije Republike Bugarske. Zaev bi možda želeo da se slični bugarski dijalekt sutra predaje kao zvanični strani jezik. Ovo je neprihvatljivo. Ovo je provokacija“, rekao je Karakačanov.

U zvaničnom reagovanju na izjavu Karakačanova, Skoplje je poručilo da „Prespanski sporazum potvrđuje postojanje makedonskog jezika i da niko više to pravo neće osporavati“.