Zaharova: SAD da se izvini Srbiji zbog bombardovanja 1Marija Zaharova Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas je, komentaruišući izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota kako Srbi na bombardovanje 1999. moraju da gledaju u široj perspektivi, poručila da bi SAD prvenstveno trebalo da se upute izvinenje Srbiji zbog bombardovanja i žrtava, prenosi Sputnjik.

„Zapravo, Sjedinjene Američke Države trebalo bi da prvo da upute izvinjenje onima koje su bombardovali, a zatim da isplate kompenzaciju za pobijene, ranjene i one kojima je narušeno zdravlje zbog bombi sa osiromašenim uranijumom. A tek onda, kada stvore odgovarajući, a ne parcijalno-toksičan temelj, da pozovu da se ’krene napred‘“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat pozvao je ranije u intevjuu „Kuriru“ Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine „posmatraju u široj perspektivi“ jer „ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme“.

„Ono što možemo je da 1999. posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine prošlog veka i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak“, rekao je Skat u intervjuu za „Kurir“.

Američki ambasador je rekao da su od tada prošle dve decenije i da treba poboljšati odnose i krenuti napred.

„Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji“, rekao je Skot.

Sputnjik navodi da martu NATO saopštio da je bombardovanje Jugoslavije bilo potrebno i legitimno i da su snage NATO 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pokrenule operaciju na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije.

„Tokom borbenih dejstava, koja su trajala 78 dana, poginulo je više od 2.000 ljudi. I posle 20 godina Srbija, Crna Gora i region osećaju posledice agresije Severnoatlantske alijanse“, navodi Sputnjik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Zaharova: SAD da se izvini Srbiji zbog bombardovanja”

  1. Pokušavam da ubistvo male Milice, ili trudnice u Nišu,…, „posmatram u široj perspektivi“,
    i jedini zaključak je da ambasador ne zna šta govori.

    Posmatrajte vi 11.septembar „u široj perspektivi“, Skote.

    • @marija***Smrt svakog deteta je neopisiva tragedija,tako i male Milice.Ali imam jedno pitanje za vas: da li znate ime ijednog deteta,od 1601-nog ubijenog u Sarajevu pod opsadom? Verujem da ne znate,a i ne zanima vas.I još nešto,zašto je mala Milica bila u stambenoj zgradi relativno blizu redovne mete NATO-a a ne u skloništu,kad je Avram oglasio uzbunu zbog vazdušne opasnosti?

  2. Baš je ova Marija „jelek“ Zaharova neki faktor da drugima drži pridike,a Amerikanci sve trče da se nekom izvinjavaju! Zašto se rusija ne izvini sirijskim civilima koji su sradali u vazdušnim napadima i nadoknadi štetu preživelima?! Ista ta licemerka je proglasila sirijske bolnice za legitimne mete!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.