Zaharova: SAD treba da počnu od sebe 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

SAD treba da počnu od sebe ako su odlučile da traže zemlje koje krše međunarodno pravo, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kako prenosi Sputnjik, ona je tako reagovala na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da NATO ne planira agresiju protiv Rusije i da je jedina „agresija koja se mogla videti prethodnih godina dolazila od Rusije“.

„Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija – otvorena oružana agresija NATO na čelu sa SAD. U Ukrajini imamo rukovodstvo antiustavnih prevrata koje su realizovali SAD zajedno sa NATO i EU“, navela je Zaharova.

Podsetila je da su na Kubi, u Nikaragvi i Belorusiji sprovedeni pokušaji svrgavanja vlasti uz elemente hibridnog rata koji su sprovodile SAD i zemlje NATO.

„Tako da ovakve izjave državnog sekretara nisu ništa drugo do neuspešan pokušaj stvaranja ideološke baze za samit demokratije. Ako su u Stejt departmentu odlučili da nađu agresore koji krše međunarodno pravo, onda partneri taj proces treba da počnu pred ogledalom “, zaključila je Zaharova.

Predsednik SAD Džozef Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora koji će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

U Kremlju ocenjuju, navodi Sputnjik, da SAD pokušavaju da „privatizuju demokratiju“ i da povuku nove linije među državama pripremajući samit bez učešća Rusije i Kine.