Zapad ne odustaje od slanja oružja: Ukrajina će uskoro dobiti "protivotrov" za ruske rakete i dronove 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Prema obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, broj ruskih borbenih aviona u Ukrajini je značajno smanjen poslednjih meseci. Trend ne čudi ako se zna da je Rusija u ovom sukobu do sada izgubila više od 60 borbenih aviona, čemu treba dodati i poslednju oborenu letelicu: lovac Suhoj-24M FENCER i jurišni avion Suhoj-25 FROGFOOT koje su izgubljen prošle nedelje, piše Slobodna Dalmacija.

Ruska taktika kopnenih napada dugo se u velikoj meri oslanja na vizuelnu identifikaciju i nenavođenu municiju, tako da će rusko vazduhoplovstvo verovatno nastaviti sa malim brojem kopnenih napada tokom zime, zaključili su britanski obaveštajci.

Takođe nije tajna da Rusija pokušava da kompenzuje svoje borbene avione u Ukrajini iranskim samoubilačkim dronovima, i da sa njima prilično masovno pogađa kritičnu infrastrukturu.

Međutim, ova zemlja bi uskoro mogla da stavi tačku na agresorske bespilotne letelice, baš kao i na ruske avione: više protivvazdušnih sistema i oruđa savezničkih zemalja je već na putu ka Ukrajini, što će im pomoći da bolje zaštite svoju civilnu i energetsku infrastrukturu od ruskih krstarenja. projektila i aviona.tipa Šahid u dogledno vreme.

Od celog kontingenta, za Kijev je najvažnije da iz Nemačke uskoro stiže najmanje još sedam samohodnih protivavionskih topova tipa Gepard 1A2 ili SPAAG, piše specijalizovani portal The Drive/War Zone.

Berlin im je do sada već isporučio oko 30 takvih guseničara, sa automatskim topovima 35 mm na rotirajućoj kupoli sa integrisanim radarom. Ovi samohodni protivavionski topovi imaju visoku visinu koja im omogućava da prate čak i najbrže letelice. Osim toga, oni su svakako najpogodnije i najjeftinije sredstvo za suprotstavljanje bespilotnim vazdušnim sistemima kao što su dronovi.

Posle nedavne posete Kijevu, viši saradnik Evropskog saveta za spoljnu politiku Gustav Kresel izjavio je da je glavna stavka na listi želja svih ukrajinskih vojnika više ‘geparda’. Svi samohodni sistemi tipa Gepard će svakako morati da budu revidirani, servisirani i nadograđeni pre slanja u borbu i puštanja u pun rad, što bi trebalo da se desi najkasnije do proleća.

A britanska vlada je nedavno tajno obećala flotu od 125 vučenih protivvazdušnih oružja neodređene proizvodnje i dizajna kako bi pomogla u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih projektila, dronova i aviona. Džejms Hepi, britanski ministar za oružane snage, objasnio je 2. decembra da će britanska vlada obezbediti oružje kao deo vojnog paketa pomoći odobrenog 19. novembra.

„Tačni detalji ostaju komercijalno osetljivi u ovom trenutku“, rekao je Hepi, „ali nastavljamo da blisko sarađujemo sa Ukrajinom kako bismo nabavili opremu koju oni mogu brzo i efikasno da rasporede da bi se suprotstavili ruskoj agresiji“. Ovo uključuje NATO i drugu nestandardnu opremu i municiju.

U međuvremenu, američka vlada je nedavno dodelila Raitheon, konglomerat za vazduhoplovstvo i odbranu sa sedištem u Virdžiniji, koji je jedan od najvećih svetskih pružalaca obaveštajnih usluga, ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za kupovinu neodređenog broja naprednih nacionalnih raketnih sistema zemlja-vazduh za Ukrajinu . Ugovor uključuje opremu za podršku, usluge izvođača i rezervne delove za podršku naporima u Ukrajini i pokriva radove do 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.