Zatvorili tržne centre, muzeje, parkove: Zemlja u kojoj zbog kovida i dalje važe najstrože mere na svetu (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kina je tokom vikenda prijavila smrt tri osobe u Pekingu kao prvi smrtni slučaj od korona virusa u poslednjih šest meseci, pri čemu je broj slučajeva u porastu uprkos strogoj politici nulte zaraze korona virusom.

Peking je u utorak zatvorio parkove, tržne centre i muzeje jer je sve više kineskih gradova nastavilo masovno testiranje na COVID-19 dok se Kina bori sa porastom infekcija. Mnogi se pitaju da li je ovo samo početak restriktivnih mera.

Kina je u ponedeljak prijavila 28.127 novih slučajeva na nacionalnom nivou, približavajući se vrhuncu od aprila. Istovremeno, infekcije u južnom gradu Guangdžou i jugozapadnoj opštini Čongking čine oko polovine ukupnog broja zaraženih.

U glavnom gradu Pekingu svakim danom raste broj slučajeva, što je dovelo do poziva gradskih vlasti da što veći broj stanovnika ostane u svojim domovima.

Opština Tianjin, u blizini Pekinga, u utorak je postala poslednja koja je naručila testiranje širom grada, nakon slične najave Šiđadžuanga u nedelju.

Kineska prestonica upozorila je u ponedeljak da se suočava sa najtežim testom pandemije COVID-19 i pooštrila pravila za ulazak u grad, zahtevajući od ljudi koji dolaze iz drugih delova Kine da se podvrgnu tri dana testiranja na COVID pre nego što im bude dozvoljeno da napuste svoj smeštaj.

Neki stanovnici grada rekli su da su imali kašnjenja u isporuci namirnica. Mnogi muzeji su zatvoreni, a mesta kao što su tematski park Happi Vallei i veliki gradski park Čaojang, popularno mesto za džogere i izletnike, saopštila su u utorak da će zatvoriti svoja vrata zbog epidemije. Peking je prijavio 1.438 novih lokalnih slučajeva, u odnosu na 962 u nedelju.

Centralni grad Vuhan, gde je virus prvi put otkriven, izdao je u utorak obaveštenje u kome poziva svoje stanovnike da putuju samo između kuće i posla.

Zamenik premijera Sun Čunlan, koji je predvodio kinesku borbu protiv COVID-a, posetio je Čongking u ponedeljak i pozvao lokalne vlasti da se pridržavaju mera i stave epidemiju pod kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.