Zbog bandi 10.000 vojnika i policajaca opkolilo opštinu glavnog grada Salvadora 1Foto: FreeImages/ Clyde Steven

Gotovo 10.000 vojnika i policajaca raspoređeno je od jutros oko opštine Sojapango, na periferiji grada San Salvadora, u okviru rata protiv kriminalnih bandi koji je u martu pokrenuo predsednik Salvadora Najib Bukele.

„Sojapango je sada potpuno opkoljen, jer je 8.500 vojnika i 1.500 agenata opkolilo naselje“ sa 242.000 stanovnika, na istoku grada, napisao je Bukele na Tviteru.

Sopajango je prvo naselje u kojem se primenjuje nalog predsednika od 23. novembra da gradovi budu opkoljeni da bi vojska mogla da pretražuje kuće i hapsi pripadnike bandi.

Vojnici i policajci su stacionirani od zore na svim prilaznim ulicama, zabranjujući bilo kome da bez provere uđe ili izađe.

Oko 58.000 osumnjičenih članova kriminalnih grupa uhapšeno je u Salvadoru od kada je Bukele krajem marta proglasio „rat“ protiv bandi koje terorišu njegovu zemlju.

Sojapango se godinama smatrao nebezbednim zbog kriminalnih grupa, ali mere koje je primenila Bukeleova vlada dovele su do „ogromnog poboljšanja stanja bezbednosti“, rekao je nedavno predsednik te opštine Nersi Montano.

U Salvadoru je vanredno stanje proglašeno krajem marta posle nekoliko desetina ubistava pripisanih kriminalnim bandama. Vanredno stanje, produženo do sredine decembra, omogućava hapšenje bez sudskog naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.