Zelenski kritikovao EU zbog toga što šesti paket sankcija Rusiji nije stupio na snagu 1Foto: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, obraćajući se danas šefovima država i vlada zemalja EU, kritikovao Evropsku uniju zbog činjenice da šesti paket sankcija Rusiji još nije stupio na snagu.

„Peti paket sankcija uveden je 8. aprila i od tada je prošlo 52 dana. Napredak u sankcijama je neophodan da bi se Rusija primorala da traži mir sa Ukrajinom“, rekao je Zelenski, prenosi TASS.

On je ponovio da ne može biti kompromisa na račun suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zemlje EU već oko mesec dana ne mogu da postignu kompromis o šestom paketu sankcija Rusiji, koji bi, prema oceni Evropske komisije, trebalo da uključuje embargo na naftu.

Predloženo je da se uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije šest meseci nakon stupanja na snagu šestog paketa na uvoz naftnih derivata od 2023. godine

Mađarska se protivi ovim merama, uz Slovačku, Češku i Bugarsku, jer smatra da će šteta od donošenja restriktivnih mera biti katastrofalna po evropsku privredu.

U ovom trenutku, da bi dobila saglasnost Mađarske, Evropska komisija je značajno ublažila svoj stav, najavljujući da neće biti zabrane isporuke nafte iz Rusije kopnenim putem već samo morskim.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije danas rekao da je spreman da podrži šestu rundu sankcija ako se garantuje sigurnost snabdevanja Mađarske naftom.

Orban je rekao da je ideja dobar pristup situaciji ali i da želi garancije da bi u slučaju „nesreće“ sa kopnenim naftovodom Mađarska „imala pravo da dobije rusku naftu iz drugih izvora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.