Zelenski: Nekada su hteli da nas unište glađu, sada tamom i hladnoćom 1foto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se Ukrajina „ne može slomiti“ ističući borbu svoje zemlje protiv ruske invazije i povodom obeležavanja godišnjice gladi iz sovjetske ere, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Ukrajinci su prošli kroz veoma strašne stvari.. Nekada su hteli da nas unište glađu – sada, mrakom i hladnoćom“, rekao je Zelenski.

Premijeri članica EU i NATO, Belgije, Litvanije i Poljske, boravili su u Kijevu kako bi obeležili taj dan i prisustvovali samitu čiji je domaćin bio Zelenski da bi podstakli inicijativu „Zrno iz Ukrajine“ koja je osmišljena da obezbedi ključne zalihe hrane na svetskom tržištu, navodi RSE.

Šef ukrajinske predsedničke administracije Andrij Jermak rekao je ranije danas da će Rusija platiti za pomor gladi iz sovjetske ere zbog koje su milioni Ukrajinaca stradali tokom zime 1932-33, kao i za svoje akcije u trenutnom ratu u Ukrajini.

„Rusi će platiti za sve žrtve Holodomora i odgovaraće za današnje zločine“, napisao je Jermak na Telegramu.

Smrtonosna glad 1932. i 1933. godine koju Ukrajinci nazivaju Holodomor, jedan je od tragičnih događaja u ukrajinskoj istoriji.

Istoričari navode da su milioni ljudi umrli od gladi, za koju mnogi Ukrajinci smatraju da je bila uzrokovana od strane sovjetskih centralnih planera, kao čin genocida, sa ciljem brisanja ukrajinskih poljoprivrednika.

Procene broja žrtva u tom periodu kreću se od tri do sedam miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.