volodimir zelenskiFoto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U odgovor na ruske napade na infrastrukturu u Harkovskom regionu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je oštru poruku Kremlju da, iako pokušava da liši njegov narod “gasa, svetla, vode i hrane”, neće uspeti da ga porazi.

“Čak i kroz neprozirnu tamu, Ukrajina i civilizovani svet jasno vide ove terorističke činove. Namerne i cinične raketne napade na civilnu infrastrukturu. Ne na vojne objekte”, naveo je Zelenski u poruci na Telegramu, prenosi Gardijan.

On je istakao da Kremlj neće uspeti da slomi ukrajinski narod i, obraćajući se ruskom liderstvu, zapitao: “Da li vi i dalje mislite da smo mi ‘jedan narod’? Da li i dalje mislite da možete da nas zaplašite, da nas slomite, da nas primorate da činimo ustupke?”

“Zar zaista ništa ne shvatate? Ne shvatate ko smo mi? Za šta se borimo?”, poručio je Zelenski.

“Čitajte mi sa usana: Bez gasa ili bez vas? Bez vas. Bez svetla ili bez vas? Bez vas. Bez vode ili bez vas? Bez vas. Bez hrane ili bez vas? Bez vas”, kategoričan je bio ukrajinski predsednik.

“Hladnoća, glad, tama i žeđ nisu toliko zastrašujući i smrtonosni za nas kao što je to vaše prijateljstvo i bratstvo. Ali istorija će postaviti sve na svoje mesto. I mi ćemo imati gas, svetlo, vodu i hranu, sve to BEZ vas”, naglasio je on.

Ruske snage su u nedelju uveče gađale infrastrukturne objekte u centralnoj i istočnoj Ukrajini u odgovor na ukrajnsku kontraofanzivu u Harkovskom regionu, koja je, kako pišu mediji, preoblikovala rat i zadala Moskvi veliki udarac.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov je rekao da je napad prekinuo snabdevanje strujom i vodom u najvećem delu grada.

Izveštaji o nestanku električne energije stigli su iz Dnjepra, Poltave i mnogih drugih gradova na istoku zemlje, čime su pogođeni milioni civila.

Ukrajinska vojska je isterala ruske snage iz više od 20 gradova i sela u poslednja 24 sata, navodi se u saopštenju koje je danas objavljeno na zvaničnom Fejsbuk nalogu ukrajinskog generalštaba.

Kako se dodaje, ruske snage se povlače i beže dalje u okupirane oblasti Donbasa ili nazad u Rusiju.

Uspeh ukrajinskih snaga u isterivanju ruskih trupa iz Harkovskog regiona ima “značajne posledice po ukupan operativni dizajn Rusije i po moral njenih vojnika na terenu”, navodi se u današnjem saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Kako se dodaje, Rusija je najverovatnije “naredila povlačenje svojih trupa iz celog regiona okupirane Harkovske oblasti zapadno od reke Oskil”.

“Iako su u ovom sektoru preostali izolovani ‘džepovi’ otpora, Ukrajina je od srede povratila teritoriju veličine šire oblasti Londona, odnosno oko 3.000 kvadratnih kilometara”, navelo je ministarstvo.

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata objavio je da je Ukrajina u poslednjih pet dana u “munjevitoj kontraofanzivi” povratila kontrolu nad većom teritorijom nego što je Rusija zauzela od aprila.

Ovi uspesi su uneli nemir među najglasnije pristalice Kremlja.

Ramzan Kadirov, lider Čečenije koga je postavila Rusija, je kritikovao vojsku zbog neuspeha na bojnom polju i rekao da će razgovarati sa Vladimirom Putinom ako se strategija ne promeni u roku od jednog ili dva dana.

“Biću primoran da razgovaram sa liderstvom ministarstva odbrane i liderstvom zemlje kako bih im objasnio pravu situaciju na terenu. To je veoma interesantna situacija. Zapanjujuća je, rekao bih”, upozorio je on.

Čak je i Kijev donekle iznenađen svojim uspesima.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je u intervjuu za Fajnenšel tajms izjavio da je ofanziva “prošla mnogo bolje nego što je očekivano”.

Analitičari veruju da bi Ukrajina mogla da nastavi dalje sa ubrzanom ofanzivom na severu u Luganskoj oblasti, jednom od dva regiona Donbasa, za koji je Rusija u julu proglasila da ga je u potpunosti osvojila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.