Zelenski pozdravio predlog Turske i Azerbejdžana da se održe mirovni pregovori 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je predloge Turske i Azerbejdžana da se održe mirovni pregovori s Rusijom, a njegov razgovor s italijanskim premijerom Mariom Dragijem istakao je kao ključ za postizanje veće međunarodne podrške Ukrajini.

„Borićemo se koliko god je potrebno da oslobodimo zemlju“, rekao je Zelenski, dodajući da njegovoj zemlji trenutno nedostaju nafta i naftni derivati.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je od ruskog kolege Sergeja Lavrova da prekine napad na Ukrajinu tokom telefonskog razgovora u subotu.

Ankara je više puta rekla za rusku invaziju na Ukrajinu da je “neprihvatljiva” i ponudila da posreduje između Moskve i Kijeva.

Čavušoglu je rekao Lavrovu da daljnja vojna eskalacija nikome neće koristiti, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće zbog gubitka života u ruskom napadu i poželio brz oporavak ranjenima, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, rekao je izvor, prenosi AFP.

Erdogan je rekao da Turska pokušava raditi na proglašenju trenutnog prekida vatre „kako bi spriječila daljnje gubitke života i sprečila dalju štetu Ukrajini“, saopštilo je tursko predsedništvo.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.