Zeman: Ruska aneksija je krađa ukrajinske teritorije 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Češke Miloš Zeman osudio je danas oštro rusku aneksiju nekoliko oblasti u Ukrajini i rekao da je to kradja ukrajinske teritorije koja ne sme da se prizna a da je Rusija izvršila zločin protiv mira.

„Predsednik osudjuje rusku agresiju na Ukrajinu, osudjuje rusku kradju ukrajinske teritorije i zajedno sa državnim vrhom proglašava da se aneksija ne sme priznati niti će biti priznata. Rusija vrši zločin protiv mira“, preneo je reagovanje Zemana njegov portparol Jirži Ovčaček.

Premijer Češke koja do kraja godine predsedava Evropskom unijom, Petr Fijala, poručio je na Tviteru da su za Češku anektirane teritorije i dalje ukrajinske.

„Češka ne priznaje referendume o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Aneksija tih teritorija od strane Rusije je neprihvatljiva i nelegitimna. Češka i dalje na tu teritoriju gleda kao na ukrajinsku“, reagovao je premijer Fijala.

Šef češke diplomatije Jan Lipavski takodje je kao i predsednik Zeman poručio da ta, kako je kazao, „bezobrazna kradja“ tudje teritorije neće proći a Češka se zalaže za osnivanje medjunarodnog suda koji bi kaznio zločinačke predstavnike Rusije.

„Putin može da drži koliko god hoće govora ali mi mu nećemo priznati bezobraznu kradju teritorije Ukrajine. Ruski brod koji tone želi da povuče na dno i nevine ljude i teritoriju suverene države“, poručio je na Tviteru Lipavski.

Predsednik susedne Poljske Andžej Duda, kao i poljsko ministarstvo spoljnih poslova, osudio je rusku aneksiju i naglasio da je Poljska nikad neće priznati.

„I dalje ćemo pomagati branitelje Ukrajine i njen narod sve dok ne isteraju agresora. Današnja očajnička i jadna akcija Kremlja to je poraz svih koji su naivno verovali u kompromis sa Rusijom“, reagovao je poljski predsednik na Tviteru.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je aneksiju kao nedvosmisleno kršenje medjunarodnog prava i dalji podli pokušaj Rusije da otme deo ukrajinske teritorije.

„To je dodatni dokaz da Rusija nastoji da zaoštri sukob i da odbacuje mogućnost njegovog mirnog rešenja. Međunarodna zajednica ne sme da ostane ravnodušna na ovo drastično kršenje osnova međunarodnog poretka“, stoji u današnjem saopštenju poljskog MSP-a.

Poljska diplomatija apelovala je na međunarodnu zajednicu da pojača pomoć Ukrajini i nastavi da preduzima napore da se Ruska Federcija potpuno izoluje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari