Zločin koji je "zaledio" Nemačku: Dečaci ubistvo planirali sedmicama? 1Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP

U sudu u Braunšvajgu u Donjoj Saksoniji počelo je suđenje dvojici dečaka od 13 i 14 godina koji su optuženi za ubistvo svog 15-godišnjeg školsku drugaricu. Kako navode mediji, oni su nedeljama planirali ovaj zločin.

Slučaj je izazvao užas među stanovnicima širom Nemačke. Navodno je 14-godišnjak zadavio tinejdžerku 19. juna u okrugu Salcgiter-Fredenberg, nakon čega su on i njegov godinu dana mlađi prijatelj sakrili njeno telo u žbunje.

Državno odvjetništvo tereti 14-godišnjaka da je ubio djevojčicu „u zajednici sa licem pod krivičnom sankcijama“. Krivični sud za maloletnike pregovara iza zatvorenih vrata, piše časopisi Fenix.

stražitelji su se od početka uzdržavali od davanja informacija o mogućem motivu i tačnom toku zločina. Prema objavljenim informacijama, njih troje su se poznavali iz škole, a povremeno su se sastajali u slobodno vreme da šetaju i razgovaraju.

Dečaci su navodno od sredine maja planirali da je ubiju.

– Žrtva je imala osećanja prema 14-godišnjaku i videla ga je kao prijatelja od poverenja koji joj se dopao, rekli su tužioci kada su podnete optužnicu u novembru.

Kako navode u tužilaštvu, nije bilo moguće konačno razjasniti zašto su je dečaci ubili.

Dva dana nakon zločina otkriveno je telo devojčice čiji su nestanak prijavili članovi porodice. Nemački Der Špigl citirao je branioca 14-godišnjaka koji je rekao da će „tražiti od suda oslobađajuću presudu za svog klijenta jer je nevin i nije sam ubio žrtvu“.

Zakazano je ukupno 13 ročišta, a prema sadašnjem planu, presuda bi mogla da bude izrečena krajem februara. Optuženima preti maksimalna kazna zatvora od deset godina po Krivičnom zakonu za maloletnike.

Saučesnik u ubistvu, star 13 godina, smešten je u psihijatrijsku ustanovu uz saglasnost roditelja.

Kako je saopštilo javno tužilaštvo, žrtva i navodni počinioci su ruskog imigrantskog porekla. Petnaestogodišnjakinja je bila ruska državljanka, a navodni počinioci su nemačke i ruske nacionalnosti, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari