Foto:Screenshot

Dodaje da je zbog toga neophodno, „ne zbog Dodika, nego zbog onih koji mogu biti zavedeni i poverovati u ovakvu utopijsku i besmislenu izjavu, jasno reći da u vezi s pitanjem granice između BiH i Srbije, nikada neće biti onako kako Srbija kaže“, preneo je Klix.ba.

„Ta vremena, kada se o interesima BiH odlučivalo u našem susjedstvu, su nepovratno prošla i sasvim sigurno se nikada više neće vratiti. Srbija i bosanskohercegovački entitet RS nisu i nikada neće biti “jedno”, kako Dodik insinuira.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, celovita i nedjeljiva država Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i ostalih, dok je RS samo jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nastao u Dejtonu, sa jasno propisanim i ograničenim nadležnostima političko-administrativne jedinice u sastavu BiH, dok sva obilježja države pripadaju samo BiH“, ističe Zvizdić.

Zbog toga će, kako dodaje, i u vezi s pitanjem granica biti isključivo onako kako kažu, odnosno kako predlože, pripreme, usvoje i sprovedu nadležne institucije države BiH, u skladu s njenim interesima i na bazi očuvanja njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, saopštrno je iz Zvizdićevog kabineta.

Granica između BiH i Srbije je utvrđena, međunarodno priznata i potvrđena Badinterovom komisijom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i može se menjati samo uz pristanak obe države, a ne kako Dodik sanja i insinuira”, naglasio je predsedavajući Veća ministara BiH.

„Bilo bi poželjno da to shvate i prihvate svi koji uzaludno maštaju o podelama, pripajanjima, razmenama teritorija i crtanju novih granica, i da taj ‘labudji pjev’ pokušaju pretvoriti u konkretne integracione aktivnosti“, poručio je Zvizdić.