Denis Zvizdić Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

„Zgrožen sam prisustvom ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vekia na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, kao jedinog diplomate iz Evropske unije“, napisao je Zvizdić na svom Tviter profilu.

On je dodao da se radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamernom činu koji ne ostavlja prostor za polemisanje.

„Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje“, napisao je Zvizdić na kraju posta.

Ambasador Hrvatske je, zajedno sa predsednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i njegovim stranačkim kolegom i ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom prisustvovao prijemu u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

I Džaferović osudio prisustvo Del Vekija u Banjaluci

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović takođe je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija svečanom obeležavanju Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, i istakao da zbog toga prekida kontakte sa ambasdorm Hrvatske.

„Njegovo prisustvovanje tom antiustavnom činu je nepoštivanje suverenita BiH, zbog toga ja to osuđujem. Vidim da su vlsati Hrvatske preduzeli neke korake“, rekao je on. „Gospodin ambasador se isključio iz svih kontakata sa mnom“, rekao je Džaferović. Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić prekinuo je saradnju s ambasadorom Hrvatske, prenosi klix.ba.

Povezani tekstovi