To je koncept po kome se mašinama pridružuju osobine i intelektualni aspekti ponašanja čoveka- istakao je Saša Galić iz Microsoft razvojnog centra u Srbiji, na jučerašnjem branču, gde je Microsoft tim na praktičan način predstavio funkcionisanje jedne od najinovativnijih grana računarskih nauka – Mašinsko učenje.

Veštačku inteligenciju nije lako implementirati, ističe Galić i dodaje da je dugo vremena to činjeno ručno. Ta tehnika, iako je imala uspeha, bila je ograničena u dometu zato što je proces prenošenja znanja sa čoveka na mašinu bio ograničen i dugotrajan. Onda se sredinom prošlog veka pojavilo mašinsko učenje i napravio veliki uspeh.

– Mašinsko učenje je tehnika kojom se veštačka inteligencija ostvaruje, odnosno implementira. Veliki preduslov za to su dve stvari, prvo postojanje ogromnog broja podataka na osnovu kojih mašina uči, ali i postojanje računarskih kapaciteta da bi se to učenje izvelo – kaže Galić. U poslednjoj deceniji ta dva preduslova su adekvatno realizovana jer velike količine podataka postaje sve raspoloživija, a računarski kapacitet je ostvariv uz grafičke kartice, koje svi mi imamo na računaru.

Galić je na praktičnom primeru učenja kod malog deteta, prisutnima objasnio kako mašinsko učenje funkcioniše.

– Dete nauči da priča tako što mu roditelji duži period vremena ponavljaju neke stvari. Tako dete povezuje pojam sa zvukom, a to je princip i na kome mašinsko učenje radi – kaže on i dodaje da je uz postojanje velikog broja podataka potreban i određeni vremenski period ponavljanja, jer ni dete ne progovori odmah. Mašina nakon tog procesa akumulira znanje.

Značaj mašinskog učenja se ogleda u velikom broju ulaganja od strane svetskih industrija u ovo polje, ali i ulaganje u obrazovanje. Scenariji koji do sada nisu bili mogući su još jedna bitna stvar koju nam omogućava mašinsko učenje.

– Automobili koji samostalno voze, dijagnosticiranje u zdravstvu, digitalni asistent sa kojima prirodno komuniciramo su samo neki od primera koje nam mašinsko učenje omogućava – kaže Galić.

Letnji seminar

Letnji seminar na temu Mašinskog učenja, koji postoji od od 2015. godine, u organizaciji Microsoft razvojnog centra Srbije i Istraživačkog centra Petnica, koji edukuje talentovane mlade ljude održaće se od 22. do 31. jula. Galić ističe da je ovaj seminar pokušaj da znanje koje oni poseduju u vezi sa mašinskim učenjem prenesu na druge. “Mnogi ljudi iz Microsof Srbije prošli su kroz programe Petnice. Ona im je pomogla da budu ono što jesu, i sada na neki način žele da joj uzvrate uslugu”.