Roboti postaju medicinske sestre 1Foto: Pixabay/ tmeier1964

Iako smo već duboko zagazili u 21. vek, još uvek nemamo lične i kućne robote, koji če nas zameniti u svakodnevnim poslovima. Iako postoje usisivači roboti, to je mali procenat današnje tehnologije. Kompanija Soni nudi svog psa – robota nazvanog Aibo, ali je u pitanju više igračka nego koristan robot.

U bolnici u gradu Mongutatvana na Tajlandu, deo medicinskog osoblja su roboti. Iako ovi roboti sa crvenim očima, koji su obučeni u žute uniforme mogu Evropljanima delovati zastrašujuće, ljudi na Tajlandu ih smatraju zapravo prilično lepim. Njihov posao je da prenose dokumentaciju pacijenata kroz bolnicu i da pomažu ljudskom osoblju u administraciji. Ovi roboti su proizvedeni u Kini, a koriste magnetnu traku po kojoj se kreću, kao i niz kamera i senzora.

Rukovodstvo bolnice je veoma zadovoljno svojim robotima, pa u budućnosti planiraju da im povere i prenos medicinske opreme i pripremu malih doza lekova.

Širom Azije postoji čitava “ kultura robota“ pa su tako i mnogi restorani brze hrane, pumpe i hoteli opremljeni robotima koji dočekuju goste i turiste.