Foto: Pixabay/JESHOOTS-com
Ipak, uz sve dobre strane koje globalno povezivanje donosi, čini se da je „globalno selo“ dovelo i do sve većeg kršenja osnovnih ljudskih sloboda. Ne treba zaboraviti ni da su društvene mreže i Internet dali vetar u leđa velikom broju desničarskih i radikalnih organizacija i političara širom sveta.
Najnoviji skandal je vezan za giganta u svetu tehnologije – Google. Naime, nekoliko firmi su imale ugovor sa IT gigantom za testiranje mogućnosti novog Pixel 4 smartfona, konretno – kamere i prepoznavanja lica. Da bi ova opcija funkcionisala što bolje, bio je potreban što veći broj slika lica ljudi u bazi za veštačku inteligenciju. Ipak, neke od kompanija pod-izvođača su na ulicama američkih gradova slikale lica prolaznika i beskućnika, bez informisanja da će fotografije završiti u bazi podataka najveće Internet kompanije. Nekima od prolaznika su nuđene poklon kartice od 15 dolara, za koje se ispostavilo da su – nevažeće. Sve ovo je i pokrenulo istragu Federalne komisije FTC kao i brojnih udruženja za zaštitu privatnosti.
Ni drugi Internet giganti nemaju sreće – Facebook je već nekoliko puta kažnjen astronomskim sumama u SAD i Evropskoj uniji zbog kršenja prava korisnika i zloupotrebe privatnih podataka.

Povezani tekstovi