Belville - paradigma idealizovane budućnosti? 1Foto: Nevena Alavuk

U okviru programa Kad bi zgrade pričale, 1, i 2. aprila (od 14 do17 časova), biće održana radionica sa Marijanom Cvetković na temu Belville, reci šta ti treba! Istraživanje kulturnih potreba.

Ako je Belvil naselje koje je od 2009. otvoreno za šetače, posetioce i korisnike brojnih usluga koje pružaju lokali u prizemlju četrnaest zgrada nazvanih po cveću (Zumbul, Lala, Mimoza, Suncokret, Šeboj i slično), da li on simulira ili manifestuje gradski model budućnosti? Model u kome nema siromašnih, (javno) nesrećnih, gladnih i smrznutih stanovnika grada? 

Ili je ovo jedno od mnogih naselja koja niču kako po Beogradu, tako i mnogo šire, koja će vremenom da oronu i koja će se napuniti ljudima različitih društvenih slojeva, koji će umesto skupih kola na parkingu naselja da podignu trafiku u kojoj će prodavati novine i kafu?

Suština ovih pitanja koja sebi možda postavi slučajni posetilac naselju (jer se ispostavlja da svi znaju za Belvil ali skoro niko nije tu spontano došao), može da bude i – kakav kulturni model pruža ova vizija/verzija zajedničkog stanovanja? Da li ambijent dobrog imovinskog stanja i njegovi stanovnici imaju kapacitet da iznedre kulturu (životnu i umetničku) koja će biti dovoljno značajna da postane jedinstvena makar po nečemu? 

Da li je ovakvo naselje paradigma idealizovane budućnosti kojoj kao da svi težimo, ali se gotovo niko ne nalazi u njoj? Kakve kulturne potrebe i kapacitete nosi ovakav stambeni blok?

Polazeći od društveno-istorijskog konteksta nastanka Novog Beograda na kome se savremeni Belville nalazi, te od vizije novog (dela) grada nastale nakon Drugog svetskog rata po kojoj treba stvoriti grad po meri čoveka i svih njegovih društvenih, kulturnih, ekonomskih i drugih potreba, radionica će se baviti istraživanjem kulturnih potreba aktuelnih stanovnika i posetilaca Belvilla i skiciranjem novog potencijalnog sloja komunalnosti u Belvilleu.

Učesnici radionice će biti uključeni u realizaciju okvira istraživanja, standardno i performativno istraživanje (ispitivanje i animiranje stanovnika i posetilaca), a zatim u tumačenje rezultata i kreiranje poželjnog modela komunalne strukture koja odgovara obrazovnim, kulturnim i društvenim potrebama ovog dela Novog Beograda.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane srednjoškolce, studente arhitekture, umetničkih fakulteta, društvenih nauka, stanovnike Belvila i sve zainteresovane da se prijave na radionicu.Bilo bi poželjno da učesnici budu i umetnici koji će omogućiti da istraživanje i upit prema stanovnicima i posetiocima Belvillea ima i performativni karakter.

Radionica je besplatna, a neophodno je poslati prijavu na [email protected] sa kratkom biografijom i kontaktom svakog učesnika.

Program Kad bi zgrade pričale je višegodišnji istraživački projekat koji se realizuje u saradnji organizacija iz Skoplja, Zagreba i Beograda, a podržan od od Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (BAC), odnosno od Švajcarske vlade kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC) i Evropsku kulturnu fondaciju (ECF).  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari