Besplatni obilasci Etnografskog i Muzeja nauke i tehnike za Starograđane 1Foto: Dejana Majstorović

Program besplatnih poseta aktuelnim izložbama beogradskih muzeja, opština Stari grad u decembru nastavlja posetama Muzeju nauke i tehnike i Etnografskom muzeju.

Starograđani, uz Starogradsku karticu, tokom decembra, imaju prilike da uz stručno tumačenje, obiđu stalne izložbe i aktuelne izložbe u ova dva muzeja, u sledećim terminima: u Etnografskom muzeju nedeljom, 9, 16. i 23. decembra od 12 sati, i u Muzeju nauke i tehnike petkom, 14, 21. i 28 decembra od 15 časova.

Etnografski muzej, smešten na Studentskim trgu, jedan je od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu. Nedavno je proslavio jedan vek svog postojanja. S punim pravom se može nazvati čuvarem neizmernog blaga tradicionalne kulture. Uz stručno tumačenje kustosa, Starograđani će obići stalnu izložbu muzeja – Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku, kao i trenutne izložbe: „To smo mi“ o starim zanatima, i Izložbu „Neuništivi muzej, nastajanje, stradanje i opstajanje“, o sudbini i stradanju, kao i o ukradenim eksponatima Muzeja, tokom Prvog svetskog rata.

Muzej nauke i tehnike je ustanova kulture od nacionalnog značaja, koji prikuplja, istražuje, štiti i predstavlja javnosti naučnotehnička kulturna dobra, u cilju podizanja naučnotehničke kulture, popularizacije nauke i savremenih naučnih dostignuća. Starograđane, uz stručno vođenje, očekuje obilazak stalne postavke u Galeriji Aleksandar Despić, gde je predstavljeno preko 500 predmeta iz 25 zbirki, podeljenih u četiri celine: Točak-mašina-motor, Komunikacija, Čovek i tehnika, Mera i broj – sve uz brojne dokumente, fotografije, audio i video materijal iz muzejskog fonda, kao i zanimljiva Galerija igračaka, sa preko 200 igračaka od 1920 – 1970, i Naučna igraonica, sa interaktivnim eksponatima koji će vam približiti fenomene iz astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike, sve na zabavan način.

Program besplatnih poseta, uz stručno vođenje, nastao je kao plod uspešne saradnje Gradske opštine Stari grad i muzejskih ustanova grada Beograda i Srbije. Svi zainteresovani sugrađani, koji poseduju Starogradsku karticu, mogu se prijaviti za stručno vođene i besplatne posete putem opštinskog Kontakt centra na telefonski broj 785-2-999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari