Bicikl kao rešenje za kretanje tokom epidemije 1Foto: Udruženje građana "Ulice za bicikliste

Prvi put posle osam godina otkazana je Kritična masa u Beogradu (biciklistička vožnja svake poslednje subote u mesecu koja afirmiše bicikl kao najekološkije, najjeftinije i najzdravije prevozno sredstvo budućnosti. Podsetimo da se Kritična masa dešava u 350 gradova sveta).

U trenutku kada se čitava planeta bori sa stravičnom pandemijom, u globalnom karantinu i paralizi svih oblika svakodnevnog, normalnog života (u Beogradu na snagu stupa i obustava javnog prevoza), bicikliranje se ispostavlja ne samo kao najoptimalnije i najpoželjnije prevozno sredstvo (videćete i zašto), već i kao lekovita fizička aktivnost u vreme kad je samoizolacija imperativ.

Da je bicikl čoveku i planeti potreban više no ikad ranije, svedoči i činjenica da je bicikliranje apsolutno u skladu sa nizom preporuka kojih se treba pridržavati tokom pandemije:

– Izbegavajte mesta gde se okuplja veliki broj ljudi= Vozite bicikl
– Držite pristojnu razdaljinu u odnosu na osobe koje kašlju ili kijaju = Vozite bicikl
– Obustava javnog prevoza = Vozite bicikl
– Izlažite se sunčevim zracima, jačajte imunitet na svežem vazduhu = Vozite bicikl
– Nedostaje vam teretana? = Vozite bicikl
– Ne radite zbog pandemije? = Vozite bicikl
– Održite pozitivan mentalni i psihički stav = Vozite bicikl

Ako ne verujete da je baš sada pravo vreme da počnete da biciklirate, razmislite:

Ukoliko idete na posao, bicikliranje vam obezbeđuje manji kontakt sa ljudima do dolaska na posao, te čuvate sebe, svoje bližnje, a probajte da ubedite i kolege da koriste bicikl u ovoj situaciji, da bi i oni isto tako mogli da čuvaju svoje bližnje

Ukoliko vam fali fizička aktivnost, trening, teretana, ovog puta beogradske ulice mogu biti i izazov da što više vozite bicikl (ujedno ojačavate svoj imuni sistem koji nam je svima preko potreban u ovo globalno vreme korone).

Oni koji su oduvek govorili da ih je strah da voze bicikl na kolovozu, u saobraćaju, sada je prava prilika da se oslobode s obzirom da je intenzitet saobraćaja rapidno redukovan (steći ćete sigurnost u sebe da i ubuduće biciklirate)

Oni koji moraju do prodavnice, neka imaju u vidu da je na biciklu minimalna verovatnoća da možete da prenesete ili dobijete virus, pritom možete više i da kupite i nabavite i prenesete biciklom.

Takođe, ako je vozilo kontaminirano klicama virusa, neuporedivo lakše je očistiti bicikl nego automobil.

U situaciji kada se ne zna koliko pandemija može da potraje, najbitnije je smanjiti mogućnost zaraze na minimum svim raspoloživim sredstvima, a vožnja bicikla je svakako jedno od njih. Pritom je potpuno besplatna i ekološki održiva. O lučenju hormona sreće – serotonina, da i ne govorimo.

Nadamo se da ćemo svi zajedno, odgovorno i solidarno uspešno prebroditi ovu krizu, te da će ova teška vanredna situacija možda izroditi nove bicikliste koji će nam se pridružiti u borbi za razvoj biciklističke kulture i nedostajeće infrastrukture u našem gradu, što će uticati do eliminisanja drugih problema (poput zagađenja) na koje smo trenutno zbog korone  zaboravili.

Ostanite zdravi (psihički i fizički) i odgovorni, te vozite bicikl. Vidimo se na nekoj sledećoj Kritičnoj masi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari