Biciklisti kritikuju gradonačelnika Beograda zbog Višnjičke ulice i predlažu rešenje za gužve 1Foto: Beoinfo

Udruženje „Ulice za bicikliste“ je danas kritikovala gradonačelnika Beograda zbog načina izvođenja radova u Višnjičkoj ulici, te ponudilo rešenje koje će, po njima rešiti saobraćajne probleme.

 

Aktivisti udruženja su postavili veštačku biciklističku stazu na potezu gde je planirano proširenje te saobraćajnice, te ocenili u saopštenju da gradonačelnik „favorizuje automobilski saobraćaj“.

„U novom poduhvatu favorizovanja automobilskog saobraćaja, gradonačelnik se dosetio da od razdelnih ostrva „ukrade“ prostor, odnosno po jednu saobraćajnu traku, i tako proširi Višnjičku ulicu“, ukazalo je to udruženje.

Iz udruženja su podsetili da su u sredini Višnjičke ulice pre nekoliko godina bile planirane biciklističke staze.

Smatraju da će se kroz proširenje pristupne saobraćajnice, po aktulenom rešenju, sliti još više automobila i da će doći do zagušenja na „uskim grlima“ kod Pančevačkog mosta i na Bogosloviji.

Rešenje za Višnjičku ulicu je, kako su naveli iz udruženja, da se duž razdelnog ostrva produži tramvajska linija iz pravca Ruzveltove ulice.

„Pre uvođenja tramvaja u po jednoj srednjoj saobraćajnoj traci, trebalo bi u jutarnjem i popodevnom špicu uvesti žute trake za javni prevoz u postojećim trakama“, predložili su iz udruženja.

Zalažu se i da se u Višnjičkoj ulici izgrade biciklističke staze koje bi povezale Višnjicu, i Karaburmu i Mirijevo sa centrom grada, te da se duž Višnjičke ulice ukine parkiranje.

U okviru Lidla i šoping mola Big Fashion izgrađeno je više od 1.000 parking mesta što je sasvim dovoljno za posetioce, dodalo je udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.