Mapa muzeja u Beogradu: Koliko koštaju ulaznice i šta sve možete posetiti? 1Foto: Kristina Bondžulić

U Beogradu postoji 39 umetničkih, kulturno-istorijskih, memorijalnih, tehničkih i prirodno-istorijskih muzeja koji na pravi način ilustruju kulturu i istoriju srpskog naroda.

Muzeji u Beogradu osnovani su  fondom tadašnjeg ministra prosvete, Jovana Sterije Popovića. Od 2005. godine u Beogradu se organizuje manifestacija „Noć muzeja“, kada se po ceni jedne karte može posetiti veliki broj muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija.

U nekim muzejima je besplatan ulaz za studente kao što su  Prirodnjački muzej i Muzej afričke umetnosti, dok se u drugim muzejima može ostvariti popust pokazivanjem indeksa ili studentske kartice.

Muzej po čijem su uzoru nastali i svi ostali, Narodni muzej, nalazi se u centru Beograda, na Trgu Republike. Četvrtkom i subotom radno vreme muzeja je od 12- 20h, a svim ostalim danima od 10- 18h.

Svake nedelje u terminu od 10-18h ulaz na stalnu postavku Narodnog muzeja je besplatan. Individualne ulaznice za stalnu postavku muzeja su 300 dinara, dok su ulaznice za aktuelnu tematsku izložbu 500 dinara. Ukoliko želite da vidite i stalnu postavku i aktuelnu tematsku izložbu cena ulaznice je 600 dinara.

Grupna ulaznica za minimum 10 osoba je 250 dinara po osobi za stalnu postavku muzeja, a uz stručno vođenje je 300 dinara po osobi. Postoji i grupna ulaznica za tematsku izložbu sa vođenjem stručnog lica po ceni od 500 dinara po osobi, a bez vođenja je 450 dinara po osobi.

Povlašćene kategorije: osnovci, srednjoškolci, studenti i penzioneri imaju 50 odsto popusta i za njih cena regularne ulaznice iznosi 150 dinara, a za tematsku izložbu 250 dinara.

Narodni muzej nudi i mogućnost porodične ulaznice po ceni od 300 dinara.

Muzej primenjene umetnosti pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Muzej ima veoma živu izložbenu aktivnost, kao i sopstvenu izdavačku delatnost. Individualna ulaznica za stalnu postavku muzeja je 300 dinara, dok je za aktuelnu tematsku izložbu 400 dinara. Ukoliko želite da vidite oba cena ulaznice je 600 dinara.

Kada su grupne posete u pitanju cena ulaznice kreće se od 200 do 300 dinara po osobi.

Osnovci, srednjoškolci i studenti ostvaruju popust i za njih je ulaznica 200 dinara, a poslednje subote u mesecu poseta Muzeju primenjene umetnosti je besplatna.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu od 1965. godine predstavlja najznačajnije umetnike, razdoblja, pokrete i tendencije jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka. Stekao je zavidnu reputaciju u svetu koja je omogućila muzeju saradnju sa stranim galerijama, muzejima, kustosima i kritičarima. Muzej takođe predstavlja našu umetnost u inostranstvu.

MSUB je zatvoren utorkom, dok je radno vreme radnim danima od 12h do 20h a vikendom od 10h do 20h. Cena ulaznice je 600 dinara, a sa popustom 300 dinara. Cena ulaznice za grupne posete (1o i više osoba) je 400 dinara. Svake prve srede u mesecu poseta muzeja je besplatna.Pravo na popust imaju osnovci, srednjoškolci, studenti i penzioneri.

U poslednje vreme sve vise su popularni muzeji koji imaju interaktivan koncept. Jedan od njih je Muzej iluzija koji je osnovan 2018. godine i predstavlja prvi takav muzej u Srbiji. Jedinstven je po tome što je potpuno otvoren za javnost što uključuje fotografisanje eksponata.

Zbog delovanja holograma i iluzija na posetioca, upravo on postaje aktivan učesnik u stvaranju iluzija.  Predviđeno vreme posete je 45 minuta, a za to vreme osoblje muzeja je na raspolaganju za pomoć. Posetioci mogu sami da posete muzej ili da potraže pomoć stručnog vođenja što je 3.500 dinara

Cena ulaznice za odrasle je 750 dinara , a za decu od 5 do 15 godina 450 dinara. Porodična ulaznica (dvoje odraslih+dvoje dece) iznosi 1.750 dinara.

Radno vreme muzeja je od ponedeljka do nedelje 9- 22 h.

U Muzeju čokolade u Beogradu možete da se upoznate sa istorijom ove poslastice, njenim početkom upotrebe na Evropskom tlu i kod nas, načinom na koji se pravi i konzumira i sa svim onim što vas zanima o čokoladi. Tokom obilaska sve vreme isprobavate sve vrste čokolada koje trenutno postoje u svetu.

Na kraju posete muzeju, posetioci mogu da kupe uspomenu na svoje čokoladno putovanje u prodavnici čokolade.

Pored muzejskih postavki, muzej ima i svoju radionicu čokolade u kojoj svi zainteresovani mogu da se oprobaju u pravljenju čokolade.

Cena ulaznice u muzej bez pravljenja čokolade je 700 dinara za odrasle, a za decu uzrasta 5 do 12 godina 500 dinara. Porodična karta za dvoje odraslih i dvoje dece iznosi 1.900 dinara.

Cena ulaznice sa pravljenjem čokolade za odrasle je 1.200 dinara, dok je za decu od 5 do 12 godina 900 dinara. Porodična karta sa pravljenjem čokolade je 3.300 dinara.

Istorijski muzej Srbije jedan je od brojnih kulturno- istorijskih muzeja u Beogradu. Ima zadatak da prikuplja, čuva, izučava i materijalno obrađuje naučna svedočanstva istorije Srbije. Muzej ima i zadatak da interpretira znanja o prošlosti Srbije i srpskog naroda, kao i ostalih naroda i kultura na teritoriji Srbije. Nalazi se na Trgu Nikole Pašića, a radno vreme muzeja je od 12 do 20 svim danima osim ponedeljkom.

Cena ulaznica za odrasle iznosi 200 dinara, dok je za đake, studente i penzionere ulaznica 100 dinara. Besplatan ulaz omogućen je osobama sa invaliditetom, deci mlađoj od sedam godina i zaposlenima u srodnim ustanovama kulture.

Kao centralna ustanova kulture, zaštite kulturnih dobara i filmske građe, Jugoslovenska kinoteka prikuplja, sređuje, obrađuje, čuva i prikazuje filmove. Muzej kinoteke osnovan je 1952. godine kao specijalizovan bioskop koji svakodnevno u više termina prikazuje filmove iz fondova kinoteke. Tako je sala u Kosovskoj postala kultno mesto uz koju su odrasle mnoge generacije.

Cena ulaznice u muzeju Jugoslovenske kinoteke je 150 dinara za odrasle.

Vojni muzej sakuplja, proučava i prezentuje različite predmete za vojnu upotrebu a pre svega oružje, uniforme, vojna dokumenta i umetnička dela sa vojnom tematikom. Smešten je u okviru kompleksa Beogradske tvrđave. Cena ulaznica za odrasle je 300 dinara, dok je za đake i studente 250 dinara.

Muzej nauke i tehnike je matična ustanova kulture za tehnička kulturna dobra. Muzej prikuplja, istražuje, štiti i predstavlja javnosti naučnotehnička kulturna dobra. Muzej je otvoren za posetioce od 10 do 18 sati. Cena ulaznice za pojedinačnu kartu je 300 dinara, dok je za studente i penzionere 100 dinara. Porodična karta iznosi 500 dinara.  Poseta muzeju je besplatna za decu do sedam godina.

Legat Paje Jovanovića smešten je u jednoj od starih stambenih zgrada duž Ulice kralja Milana koja vodi ka Slaviji. U ovom salonu nalazi se zaostavština ovog čuvenog slikara. Iako legat nije ogroman, krase ga visoke tavanice i 45 Jovanovićevih slika ali i njegovi pribori, dokumenta i medalje. Ovo nije stan u kome je stanovao za vreme svog boravka u Beogradu, ali je prilagođen da liči na njegov studio u Beču.

Cena ulaznice je 200 dinara, s tim što postoji popust za učenike, studente i penzionere, pa je onda 100 dinara.

Konak knjeginje Ljubice ima postavku koja sadrži izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture kao i način života i stanovanja u 19. veku u Beogradu.

Cena ulaznice je 200 dinara, a povlašćeni su đaci, studenti, nezaposleni i penzioneri koji ulaznicu mogu kupiti po ceni od 100 dinara. Besplatni ulaz moguć je svake poslednje subote u mesecu, a omogućen je i deci mlađoj od sedam godina kao i osobama sa invaliditetom.

Danas Muzej Nikole Tesle poseti 150.000 posetilaca godišnje. Stalna postavka inspirisana je ranijim postavkama ali je obogaćena novim tehnologijama i dragocenim saznanjima.  Pojedinačna ulaznica je 400 dinara a besplatan ulaz imaju deca mlađa od sedam godina.

Muzej Vuka i Dositeja nalazi se na Dorćolu i memorijalni je muzej posvećen velikanima srpske kulture. Individualna ulaznica za muzej za određeni datum je 200 dinara, a za Galeriju fresaka je 350 dinara. Grupne ulaznice za minimum 12 osoba mogu se naći po ceni od 15o dinara.

Besplatne ulaznice imaju deca mlađa od sedam godina i studenti.

Prirodnjački muzej je prva specijalizovana ustanova za naučno proučavanje, zaštitu i prezentaciju nacionalne prirodne baštine. Svoje postavke organizuje u Galeriji na Malom Kalemegdanu u kojoj se na zanimljiv način pokazuju teme iz istorije prirode.

Cena pojedinačne ulaznice za odrasle osobe je 150 dinara, za penzionere je 100 dinara. Besplatan ulaz imaju deca mlađa od sedam godina, studenti uz indeks i osobe sa invaliditetom.

Grupne ulaznice za dvoje odraslih sa decom iznose 250 dinara, a za organizovane grupe po osobi ulaznica je 100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari