"Dani slobode" od 19. oktobra do 1. novembra 1Andreja Mladenović Foto: BeoInfo (arhiva)

Grad Beograd će ove godine prvi put obeležiti dva važna datuma, Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, manifestacijom „Dani slobode”, koja će biti održana od 19. oktobra do 1. novembra, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović za TV Prva.

Reč je o dva veoma važna datuma za Beograd, za istoriju Srbije i srpskog naroda. Sutra uveče će u Šećerani biti održan multimedijalni spektakl koji režiara Ljubiša Ristić. Nakon toga, 20. oktobra, tradicionalno se održava memorijalni defile, kao i polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda.

Biće organizovan i muzičko-dramski događaj sa simulacijom borbi i događaja 1944. godine u Beogradu kada su jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobađale Beograd sa velikim žrtvama, rekao je Mladenović.

On je istakao da su spojena dva važna datuma koji su obeležili noviju istoriju našeg grada u prošlom veku. Tačno pre sto godina, 1. novembra, Beograd je oslobođen u Prvom svetskom ratu i zbog kalendarske blizine ova dva datuma smatrali smo da možemo da organizujemo zajedničku manifestaciju koja će trajati desetak dana, rekao je Mladenović.

On je najavio da će se 19. oktorba i 1. novembra prvi put u beogradksim školama čitati proglas kojim će se deci približiti važne istorijske činjenice. Proglasom koji će se čitati 19. oktobra i 1. novembra upoznaćemo decu sa važnim datumima koji ukazuju na našu slavnu istoriju, rekao je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.