Dozvole za postavljanje bašti kasne i po šest meseci 1Foto: Aleksandar Gligorijević

U susret otvaranju letnje sezone u najprometnijoj gradskoj i boemskoj ulici u Beogradu – Skadarliji, 29. aprila, predstavnici ugostiteljskih objekata suočavaju se sa velikim problemima za koje čelnici opštine Stari Grad, ali i Grada Beograda baš i nemaju mnogo sluha.

Problemi su brojni, od načina i termina asfaltiranja ulice Skadarlija, preko pasa lutalica, džeparoša i komunalnih policajaca koji na pozive građana izlaze na teren u 2 časa izjutra i tako remete goste i atmosferu u čuvenoj četvrti, preko kašnjenja dozvola za postavljanje bašti i bespotrebnog kažnjavanja ugostitelja od strane inspekcije, a sve zbog sporosti i lenjosti opštinske administracije. Zato su ugostitelji i vlasnici restorana sačinili „Predlog rešenja za Skadarsku ulicu“ čijom bi se realizacijom otklonili svi problemi zaposlenih u toj ulici. U samom rešenju se nalaze tačni propisi koliko buke može da proizvede svaki lokal u istoj, kao i da se preko zvučnika ne može zvuk emitovati van svog objekta. Dalje, Predlog nalaže detaljnu rekonstrukciju ulice kojom bi sa strane, jednom stazom mogli da prolaze i osobe sa invaliditetom, ali i roditelji sa decom u kolicima, ne uništavajući pri tome raspored bašti u Skadarliji. Sledećim članom se poziva zabrana saobraćaja u ulici ili zamena motornih vozila ekološkim. Takođe, preporučuje se određeni broj komunalnih policajaca koji će čuvati red i mir u ulici od strane džeparoša i prosjaka koji gostima kvare ugođaj gostima u Skadarliji. Sem tih problema, zajednički su im i problemi sa dozvolama za postavljanje bašti, kao i načina i tačnog vremenskog perioda rekonstrukcije ulice.

Naime, ugostitelji žele detaljnu a ne površinsku rekonstrukciju ulice, zbog kanalizacije i ostalih pratećih problema, kao i to da se ona sprovede u novembru, a ne aprilu kao što je negde već najavljivano, jer bi u tom slučaju ugostiteljima sezona propala, pošto bi malo ko od gostiju želeo da ruča ili večera u objektu iz koga se jasno vidi i čuje buka mašina i radnika.

Drugi i možda i najveći problem ugostitelja je vezan za opštinu Stari grad i dozvole za postavljenje bašti koje oni izdaju sa zakašnjenjem od pola godine. Pa ih onda inspekcija kažnjava zbog postavljenih bašti, iako je zahtev za njihovo postavljenje uredno na vreme poslat na kraju prethodne kalendarske godine, a kada im junu ili julu stigne dozvola za postavljanje bašti za tekuću kalendarsku godinu, traži se od njih da u veoma kratkom roku retroaktivno plate za postavljenje bašti u prethodnih šest meseci.

Milan Cerovac ispred opštine Stari grad je najavio za narednu nedelju sastanak predsednika pomenute opštine Marka Bastaća i Radne grupe ugostitelja iz Skadarlije koju će sačinjavati pet članova, a sve kako bi se makar taj problem rešio u najkraćem vremenskom periodu.

Prof. dr Dragan Gligorijević, predsednik Društva Skadarlija, rekao je da se Skadarlija u poslednje vreme nekako zapostavlja, a da se pri tome slučajno ili namerno forsiraju Savamala, zemunski Kej i druge gradske destinacije, a sve zbog toga jer u Skadarliji tobože nema parkinga za goste.

– Ali mi imamo i drugih problema. Osobe sa invaliditetom nemaju gde da prođu, a zdravi šetajući ulicom mogu da polome nogu. Sa druge strane, džeparoši prete na svakom ćošku, a ako Vas to ne zakači, zakačiće Vas neki pas lutalica kojih u letnjim mesecima ovde ima u neverovatnim količinama – naveo je Gligorijević.

Takođe je navedeno da su na jučerašnji sastanak bili pozvani i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić, ali da iz nekih razloga nisu došli da iz prve ruke čuju probleme i muke ugostitelja iz najčuvenije beogradske ulice.

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, rekao je da je 70% problema lokalnog tipa, ali da u nekim stvarima može da pomogne ugostiteljima.

– Što se tiče pasa lutalica, ja sam već nekoliko puta zvao Zoohigijenu i oni bi uvek na svaki moj poziv izlazili na teren. Takođe znam da je više puta prošle godine meren nivo buke u objektima u ovoj ulici, a sa tom praksom će se i dalje nastaviti. Neki problemi su vezani za samu opštinu Stari grad pa tu ne mogu naročito pomoći, ali u turističkoj ponudi Beograda Skadarlija zauzima važno mesto i uvek ćemo se truditi da ugostiteljima pomognemo kada god budemo u prilici – naveo je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari