Državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida na beogradskom Starom sajmištu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, danas su državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište.

Vence su položili izaslanik predsednika Srbije Suzana Paunović i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i preživeli logoraši, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja, građani i predstavnici diplomatskog kora.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida na beogradskom Starom sajmištu 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru u Jastrebarskom.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari