DS: Šapić zanemario Karađorđa 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od grdonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da posveti pažnju zaštiti i očuvanju spomenika kulture, ističući primer nebrige gradskih vlasti za bronzanu skulpturu Đorđu Petroviću-Karađorđu na platou ispred Hrama svetog Save u beogradskoj opštini Vračar.

Bronzana skulptura visoka 3,2 metara koja se nalazi na platou ispred Hrama svetog Save, obrasla je u travu, bez osvetljenja, sa oštećenim kamenim pločama ispod postamenta, a i iako je proglašen za spomenik kulture Srbije gradska vlast ne preduzima ništa na zaštiti i očuvanju, navodi u saopštenju odbor DS Vračara.

Za čelnike gradske vlast DS navodi da su „zaokupljeni svojim grandioznim projektima i monumentalnim građevinama koje su unosnije i za lično bogaćenje pogodnije“ i da „ne iskazuju brigu za ono što nesporno jeste i biće vrednost“.

„Arogancija i neznanje koje gradonačelnik Aleksandar Šapić ispoljava svakodnevno prema spomenicima kulture, istorijskom nasleđu i tekovinama generacija umetnika i stvaralaca nije samo rezervisana za poslanike javne reči i polemiku sa neistomišljenicima, već to postaje i jedino obeležje njegove vladavine“, ističe u saopštenju DS.

Dok traju sporenja oko sudbine Starog mosta, Aleksandar Šapić „pokušava još jednom da pažnju usmeri na periferna pitanja i osnaži podršku samo onih koji bagerom i brišu i pišu i pokaže nejakost razdrobljene stručne, umetničke i kritičke javnosti“, navodi DS.

Demokratska stranka Vračara spremna je da se bori i zaštiti sve prestoničke spomenike koji imaju nesumnjivi značaj i svedoče o slobodarskom duhu, tradiciji i heroizmu, poručeno je saopštenju uz ocenu da je „nedopustivo i nedolično da gradonačelnik Šapić među brojnim gradskim službama koje je formirao nema kadar koji neće uglačavati megalomaniju i mitomaniju, već se starati o prvorazredno vrednom spomeniku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari