Čim bude formirana nova republička vlada, biće osnovana posebna komisija koja će raspisati tender za koncesiju Vinčanske deponije, koja će biti proširena za 30 hektara.
Skupština grada završila je svoj deo posla, pribavljeni su svi potrebni papiri, i samo se čeka formiranje nove vlade Srbije.

Čim bude formirana nova republička vlada, biće osnovana posebna komisija koja će raspisati tender za koncesiju Vinčanske deponije, koja će biti proširena za 30 hektara.
Skupština grada završila je svoj deo posla, pribavljeni su svi potrebni papiri, i samo se čeka formiranje nove vlade Srbije. U Gradu očekuju da se koncesija raspiše krajem juna ili početkom jula, a da se najkasnije do kraja ove godine potpiše prvi ugovor o koncesiji. Bojan Stanojević, gradski menadžer, kaže da je više od 20 najvećih svetskih kompanija „dalo do znanja“ da je zainteresovano za deponiju u Vinči. Inače, vrednost planiranih investicija iznosi između 30 i 40 miliona evra.

Ekološki standardi

Deponija u Vinči je od Beograda udaljena 30 kilometara. Svakodnevno na nju stiže oko 1.400 tona smeća. Budući da je Batajnička odavno zatvorena, Vinčanska je za sada jedina gradska deponija.

Inače, budući koncesionar deponije u Vinči moraće takođe da poštuje sve ekološke standarde koji važe u Evropskoj uniji. Deponija mora da bude sanitarno uređena, moraće da se prečišćavaju otpadne vode, odvode gasovi sa nje, da se reciklira otpad na licu mesta, a takođe je predviđeno da se taj prostor, posle 20-25 godina korišćenja, rekultivira odnosno pretvori u park, saznajemo od gradskog menadžera.

Stanojević kaže da je još rano govoriti o kompanijama koje su zainteresovane za koncesiju.
– Onaj ko bude pobedio na raspisanom tenderu moraće da poštuje dva ključna kriterijuma. Prvi podrazumeva najnižu cenu po toni deponovanog otpada (primera radi za tonu deponovanog otpada u Evropi se plaća i do 100 evra), dok se drugi kriterijum odnosi na nivo investicija i dinamiku radova – ističe Stanojević.
Sa dolaskom koncesionara planirano je i proširenje Vinčanske deponije. Trenutno deponija zauzima oko 70 hektara, a kada se bude otvorio novi deo, imaće oko 100 hektara.
Naime, deo postojeće deponije će se zatvoriti dok će se u tom novootvorenom, posebnom delu, napraviti mesto za odlaganje otpada iz domaćinstva, starih frižidera, kompjutera, baterija, akumulatora.
Vinčanska deponija je poznata i kao mesto stalnog rada i izvora prihoda mnogobrojnih romskih porodica koji na deponiji i u okolini deponije žive. Sa dolaskom koncesionara oni, prema rečima gradskog menadžera, neće ostati bez posla.
– Jedan od važnih uslova koji će morati da ispoštuje onaj ko pobedi na tenderu za koncesiju jeste taj koji predviđa da se ove romske porodice uklope u postojeći novi sistem rada na deponiji, odnosno da i za njih i dalje bude posla na deponiji – ističe gradski menadžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari