Eksperimentalne radionice o cirkularnoj ekonomiji na Šumarskom fakultetu 1Foto: Mikser

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji u partnerstvu sa organizacijom Mikser pokreće eksperimentalni obrazovni pilot program koji podstiče mlade na razmišljanje o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju, i na pronalaženje inovativnih rešenja.

U saradnji sa odabranim obrazovnim institucijama biće proverena njegova primena na tri obrazovna nivoa: osnovnom, srednjem i univerzitetskom, saopšteno je iz Miksera.

Kroz program radionica mladi će naučiti da na konstruktivan način razmišljaju o smanjenju otpada u svakodnevnom životu kroz izradu novih, održivijih proizvoda. Ovakav model predstavlja veliku šansu za kreativni i ekonomski razvoj Srbije u kojoj se, kroz različite industrijske procese i svakodnevni nemar u rukovanju otpadom, generiše 150.000 tona opasnih otpadnih materijala na više od 3500 divljih deponija. Da bi cirkularni model ekonomije zaživeo, potrebno je da 95% otpada bude upotrebljivo, a početak svakako leži u novom obrazovnom pristupu mladim generacijama na različitim obrazovnim nivoima.

Prva radionica “Cirkularni dizajn i inovacije” biće održana u subotu 26. oktobra na Šumarskom fakultetu i fokusiraće se na konkretna dizajnerska rešenja svakodnevnih problema u domenu održivog razvoja. Studenti će tokom radionice pokušati da pronađu inovativna rešenja, koja su u duhu cirkularne ekonomije i afirmisanja ideje održive proizvodnje u Srbiji.

Radionice za srednjoškolce podstaći će đake da uoče problem nesavesnog odnosa prema životnoj sredini i pokrenu akciju u svom neposrednom okruženju.

Najmlađi će kroz igru, pozorišne skečeve i kratke video snimke preneti vršnjacima, roditeljima i nastavnicima poruke cirkularne ekonomije.

Na radionicama će biti praktično primenjene smernice za priručnik za eksperimentalnu nastavu o cirkularnoj ekonomiji koje razvija UNDP u partnerstvu sa organizacijom Mikser, u okviru projekta “Platforma za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Srbiji”. Priručnik će početkom 2020. biti dostupan besplatno svim zainteresovanim edukatorima u zemlji kao dopuna redovne nastave, u vidu elektronskog izdanja na onlajn platformama Miksera i UNDP-a.

Partneri projekta su platforme za neformalnu edukaciju i razvijanje kreativnih veština dece i omladine KidHub i Future Generations, kao i obrazovne institucije – Šumarski fakultet i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srednja škola za dizajn i Osnovna škola “Kralj Petar Prvi” u Beogradu.

Cilj ovog projekta je formiranje nove generacije mislilaca i aktera koji će doprineti napretku društva utemeljenog na inovativnosti, održivosti prirodnih resursa i kruženju materijala, dok je širi cilj UNDP-a stvaranje platforme za cirkularnu ekonomiju za održivi razvoj u Srbiji.

Na ovaj način organizacija Mikser nastavlja svoju misiju edukacije mladih za zanimanja budućnosti, započetu projektom Mladi balkanski dizajneri (Young Balkan Designers – YBD). Novina platforme YBD ove godine je što će pobednici konkursa sarađivati sa odabranim kompanijama na razvoju novih cirkularnih proizvoda, koji će biti prikazani u okviru Međunarodnog sajma nameštaja u Milanu 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari