Grad da se suprotstavi investitorskom divljanju 1Foto: UG "Sačuvajmo Topolsku"

Predstavnici Udruženja Topolska i Društva za ulepšavanje Vračara predali su juče dve peticije zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću…

… kojima se traži hitno obuzdavanje investitorskog urbanizma stavljanjem određenih delova Vračara pod zaštitu, kao i smanjenjem maksimalne dozvoljene visine za izgradnju novih objekata.

U peticiji, koju je za samo nekoliko sati potpisalo više od 1.000 ljudi, udruženja traže zabranu nadogradnje objekata viših od tri sprata, kao i strožije i efikasnije zakonske mere u borbi protiv divlje gradnje. Traži se i uvođenje stilskih kriterijuma u pogledu oblikovanja fasada, kako bi se očuvalo arhitektonsko nasleđe i funkcionalnost života u najmanjoj, ali ujedno i najgušće naseljenoj beogradskoj opštini.

Predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević kaže za Danas da se svojim zahtevima građani suprodstavljaju „investitorskom divljanju“, gde investitori određuju kako će grad izgledati.

– Tražimo i da se urede propisi o izgledu budućih fasada, kako bi se one uklopile u okolni ambijent, a ne da u užem gradskom jezgru dobijamo zgrade koje su više primerene Novom Beogradu. Nigde u inostranstvu se ne može trgovati kulturno- istorijskim i arhitektonskim dobrima, dok kod nas očito može. Neko otkupi nekakav stan, za sitne pare, i sada time trguje, gradi bez smisla i reda. Pritom, neko obavezno probije spratnosti, pa dobijemo višespratnice u najužem gradskom jezgru. Mi nismo bogat narod i nemamo mnogo šta da ostavimo potomstvu. Ali to arhitektonsko nasleđe i kulturno-istorijsko i duhovno blago je jedino što može iza nas da ostane. Ako to uništimo, ništa ne preostaje- kaže Arsenijević.

Udruženja zahtevaju da Zavod za zaštitu spomenika kulture učestvuje u oblikovanju fasade novog objekta koji se gradi na adresi Topolska 15, na mestu porušene vile iz 1927. koja je predstavljala prvi primer predratnog modernizma a za koji je gradski sekretarijat za urbanizam izdao građevinsku dozvolu u trenutku kada je Zavod sprovodio revalorizaciju tog dela Vračara.

– Vila koja je nedavno srušena na uglu Topolske i Petrogradske ulice, i koja je povod svemu što sada radimo, je jedan od najranijih primera moderne u Beogradu. Rušenje se desilo sutradan ujutru, nakon otvaranja izložbe posvećene modernističkoj arhitekturi u Beogradu, a koju je otvorio Goran Vesić. To je ujedno šamar i njemu, bezobrazan i drzak udarac. Da se nešto tako desilo u stranoj državi, da takvu zgradu uništite, prvo bi vas poslali na psihijatrijsku procenu a usledile bi zakonske mere i kazne. Ta vila je svojevremeno, po mišljenju Zavoda, predstavljala jednu od zgrada koje su bile bitne za ambijentalnu celinu. NJenim rušenjem i izgradnjom zgrade od tri sprata sa potkrovljem, a bojim se i da će „pobeći“ još koji sprat, neminovno se narušava jedna celina i izgled tog dela grada- navodi Arsenijević i dodaje da ima još nekoliko zdanja u starom delu Vračara kojima preti ista sudbina.

Udruženje očekuje, nastavlja Arsenijević, da reaguju i gradska ali i republička vlast.

– Staro jezgro Novog Sada štiti republički zakon. Voleli bismo da se takav zakon primeni i na uže područje Beograda. Ukoliko ni jedan nivo vlasti ne reaguje na naše zahteve, nastavićemo sa pritiskom i okupljanjem što većeg broja ljudi koji će se pobuniti protiv narušavanja ambijentalnih celina Beograda – zaključuje Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari