Građanske inicijative, gradska uprava i inspekcija imaju isti cilj, a to je unapređenje života u Beogradu, pa samim tim nema potrebe da se međusobno sukobljavamo, izjavio je juče Filip Vukša, mladi aktivista građanske inicijative „Imamo plan!”, obraćajući se okupljenim građanima ispred Glavne pošte, kojih je bilo oko 70. Oni su došli da mu simboličnom uplatom pomognu da isplati kaznu. Naime, zbog neovlašćenog renoviranja autobuskih stajališta i korišćenja grba Grada u marketinške svrhe, Sekretarijat za inspekcijske poslove kaznio je Vukšu i udruženje građana „Imamo plan!” sa 60.000 dinara.


– Ta odluka je uperena protiv građanskih inicijativa. Nismo navikli da postoji takozvana građanska opozicija koja će se na taj način obračunavati sa građanima – rekao je Vukša.

Kazna je uplaćena zahvaljujući angažmanu ombudsmana Saše Jankovića, koji nije želeo da otkrije ko je uplatio novac. Janković je rekao da je „pitanje finansijske prirode nešto sasvim drugo i manje bitno, od poruke koja se tom akcijom šalje”.

Filip Vukša, u višečasovnom druženju sa ljudima dobre volje, zahvalio se svima koji su ga podržali i tom prilikom najavio realizaciju novih ideja koje će doprineti boljem funkcionisanju grada.

– Nakon ove „golgote“ nastavićemo da ulepšavamo naš grad. Cilj nam je da sredimo stajališta na prigradskim linijama na Smederevskom putu. Uz podršku građana i gradskih čelnika, radićemo i na rešavanju nekih drugih problema – istakao je Vukša napominjući da je dobio obećanje gradonačelnika Siniše Malog da Grad neće otežavati njegov dalji rad.

Podršku mladom aktivisti pružio je i Igor Brakus, predsednik građanskog pokreta „Jeste sve(je)dno”, koji je izrazio žaljenje zbog činjenice da je većina Beograđana za Filipa saznala posle izrečene kazne.

– Verujem da je izricanje kazne maliciozna i besmislena stvar koju je neko učinio nepromišljeno – rekao je Brakus.

Knjige i slatkiši za hrabrost

Pored građana koji su Filipu prilazili i pružali podršku, bilo je i onih koji su poklanjali slatkiše i po koju dobru knjigu za hrabrost i istrajnost u borbi. Međutim, najveće priznanje za trud i rad, aktivista je dobio od malog Simona. „Želela sam da dovedem sina i upoznam ga sa Filipom, jer mislim da je on dobar primer kako bi trebalo svi da se ophodimo prema našem gradu. On je mlad čovek pred kojim je lepa budućnost”, rekla je mlada Beograđanka, mama malog Simona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari