Javno preduzeće Ada Ciganlija je tokom prošle godine sprovelo akciju obnove stabala na najpopularnijem beogradskom izletištu, čime je park na Adi obogaćen sa 500 novih sadnica različitih vrsta, saopšteno je iz tog preduzeća.

Reč je o akciji koja se sprovodi u skladu sa potrebama redovnog obnavljanja starih stabala. Sadnja je obavljena u skladu sa Šumsko privrednom osnovom gazdinske jedinice Ada Ciganlija i studije potencijalne vegetacije Ade na osnovu koje se svake godine procenjuje koja stabla moraju da se obnavljaju. Stručnjaci sa Šumarskog fakulteta sproveli su studiju, tokom koje je pregledano svako stablo na teritoriji Ade Ciganlije.

Izbor vrsta sadnica je u skladu sa odredbama planskih dokumenata koje je uradio Šumarski fakultet u Beogradu. Tako Adu Ciganliju sada krasi 500 novih odraslih višegodišnjih stabala među kojima su najzastupljenije Hrast lužnjak, Platan i Jasen. Pored bezbednosnih razloga, akcija obnove stabala na Adi Ciganliji, ima za cilj i održavanje visokih ekoloških standarda i očuvanje prirodnih karakteristika zelene oaze grada, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari