Inicijativa Ne davimo Beograd: Obustaviti nelegalne aktivnosti za izgradnju gondole 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je da se hitno obustave nelegalne aktivnosti na sprovođenju projekta gondole Kalemegdan – Ušće, navodeći da se radi o svesnom kršenju zakona gradskih vlasti o čemu je Inicijativa još pre dva meseca obavestila nadležnu inspekciju.

„Najava izgradnje gondole još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskih obala, zaštićenih vizura, zelenila parka “Ušće” i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave“, ističe Inicijativa u saopštenju.

Dodaju da je uz bahato ignorisanje zakona, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je odobrio, a Skupština grada usvojila Plan detaljne regulacije gondole Kalemegdan – Ušće kojim se legalizuje dalja devastacija Beograda. Uprkos tome što je, kako navode, inicijativa Ne davimo Beograd pre puna dva meseca o tome obavestila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nadležna inspekcija se još uvek nije postupila po ovoj prijavi.

„Za to vreme, gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, stavio je svoj potpis na sporazum o saradnji na realizaciji ovog projekta i to pored potpisa direktora JP Skijališta Srbije, Dejana Ćike, protiv kojeg je nedavno podneta krivična prijava upravo zbog učešća u devastaciji Kopaonika pomaganjem izgradnje nelegalne kafane na Pančićevom vrhu“, navodi Inicijativa i dodaje da će i ovaj posao gradskih vlasti biti primorani da plaćaju građani Srbije, poput projekat „Beograd na vodi“.

„Za igradnju gondole Kalemegdan – Ušće iz budžeta je opredeljeno čak 15 miliona evra, od čega 5 miliona evra iz beogradskog budžeta, a čak 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Napominjemo i da preliminarna finansijska analiza koju je naručilo JP Skijališta Srbije pokazuje da će, u odnosu na izabrani tip, izgradnja gondole koštati između 17 i 30 miliona evra, da se povrat investicije očekuje u roku od 5.5 do 10 godina i to ukoliko bude moguće da gondola u gradu košave bude operativna punih 330 dana u godini i da se godišnje proda preko 1.8 miliona ulaznica po ceni od čak 450 dinara“, navodi Inicijativa.

Projektom je, dodaju predviđeno da jedna stanica gondole bude ugrađena u same zidine Beogradske tvrđave, zaštićenog spomenika kulture od izuzetnog značaja, a njeni stubovi visine i do 45m nalaziće se u zoni zaštićenih vizura sa mostova ka Beogradskoj tvrđavi i spomeniku “Pobednik”, kao i vizure sa Tvrđave ka novobeogradskoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.