Iseljena porodica Maurer 1

Porodica Maurer iseljena je iz svog doma u Bulevaru kralja Aleksandra 26. Silvani Maurer je danas ujutru policija obila bravu, a njoj nisu dozvolili da uđe u stan, ali ni da izađe iz hodnika.

Ispred zgrade su se okupile komšije, građani, aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, kao i mediji. Skup se razišao posle podne, kada je Silvana Maurer uspela da izađe iz hodnika zgrade vidno potresena.

Ona je tada izjavila da su policija, SUP Vračar kao i sudstvo i tužilaštvo upoznati sa slučajem, i da znaju da ona nije kriva, već da je njen bivši stanar uz pomoć falsifikovanih dokumenata podigao hipoteku na njen stan.

– Znaju da je u pitanju falsifikat, a i banka je znala da je dokumentacija napravljena na osnovu lažne lične karte: ime jednog čoveka, broj lične karte drugog, slika trećeg, a oni mene iseljavaju – kaže Maurer i dodaje:

„Osećam se ogorčeno. Poslala sam predsedniku Vučiću i tražila pomoć od njega, ali mi nije odgovorio. Obraćala sudstu, tužilaštvu, svim pravnim institucijama, ali uzalud. A što se tiče Eurobanke: kad vidim njenu reklamu na televiziji ja se potresem – kaže Maurer.

Okupljeni koji su od ranog jutra pokušali da spreče iseljenje napravili su živi zid kada su čuli da počinje iseljenje, međutim iako su kamioni za prevoz nameštaja bili tu, Silvana je izašla iz zgrade tek par sati kasnije. U međuvremenu okupljenima se obratio Pavle Ilić iz Združene akcije Krov nad glavom i Marks 21 koji je rekao da sistem koji vlada iseljava ljude budući da je u ovom društvu zastupljena gotovo potpuna blokada medija, i da su iz tog razloga prinuđeni da se protiv nepravde bore na ulici.

– Naša „vrsna milicija” trenutno saučestvuje u izvršenju, ona staje na stranu privatnih izvršitelja koji već mesecima terorišu stanovnike Beograda i drugih gradova u Srbiji ostavljajući ljude bez krova na glavom. Sve više ljudi je pod pretnjom da ostane bez svojih nekretnina, zato što je to jedan od poslednjih rezervoara vrednosti u ovom društvu koje se ne nalazi u rukama tajkuna i političara, tako da razmislite o tome ko kontroliše 90 odsto novca, vrednosti, imovine u ovoj državi i ko ima interes da vas ostavi bez doma, kazao je Ilić.

Aktivisti su potom doneli ozvučenje i ironično pustili pesmu „Motorola, policijsko kolo“ da bi nešto kasnije razvukli građevinsu žicu od jdene strane ulice Bulevara kralja Alesandra do druge, i na kraći vremenski period blokirali saobraćaj.

Jelena Bogdanović iz Združene akcije istakla je da se već duže vreme ovakav vid iseljenja dešava širom Srbije.

– Novi zakoni za privatne izvršitelje koji su doneseni još pre dve godine, omogućavaju da prinudno izvršenje naplate duga može da se sprovede odmah i mimo žalbi i odluke suda, što se trenutno i dešava – rekla je Bogdanović.

Znalo se da su u pitanju lažna dokumenta

Silvana Maurer kaže da je čovek koji na prevaru dao njen stan pod hipoteku Đura Milošević. Kod nje je bio podstanar par meseci, pod lažnom ličnom kartom na ime Jovan Popović i predstavljao kao povratnik iz Londona.

– Posle nekoliko meseci je pobegao. Tada sam promenila bravu jer sam mislila da je to učinio zato što nije platio, međutim kada su mi u policiji pokazali njegovu sliku, tog Đure Miloševića, ja sam ga odmah prepoznala. Znači da su od početka znali da je u pitanju lažna lična karta jer je taj čovek napravio još tri takve hipoteke. Tužilaštvo je odustalo od gonjenja pošto je sve bilo prijavljeno preko firme nekog Bojana Bugeze koji je bio piun. Uspeli smo da dobijemo naredbu u Prvom osnovnom tržilaštvu da se traži taj Đura Miloševići i na osnovu naredbe dobijemo privremenu meru sudije za izvršni postupak. Ta mera je posle žalbe Eurobanke nakon dve nedelje ukinuta. Radnici iz banke su rekli da ne mogu da se naplate od tog kriminalca, a imali su hipoteku na stan. Kupac mog stana Miloš Andrić, koji stan pre toga nije video insistirao je da ga kupi i na licitaciji ponudio najveću cenu – objašnjava Maurer.

Izvršiteljka „namestila“ sebi zakon

Ivan Zlatić iz Krova nad glavom kaže da je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević poznata po ovakvim izvršenjima, tačnije da izbacuje ljude iz stanova pod sumnjivim okolnostima. „Ona je bivši sudija izvršnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu, kao i predstavnik Komore izvršitelja za pisanje Zakona o izvršiteljima. Nakon što je „namestila“ zakon koji imamo sada, prešla je u privatnike i odlučila da ga sprovodi. Naime, Mirjana Dimitrijević je bila u grupi koja je radila zakon i sada koristi te pogodnosti – ističe Zlatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari