Istina o rušenju u Savamali 1

Skup predsedničkog kandidata Saše Jankovića u Savamali ipak se održava u subotu u 17 sati, nakon višednevne neizvesnosti u vezi sa dozvolom nadležnih za javno okupljanje.

Aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ priružiće se individualno ovom skupu, jer inicijativa ne planira zvanični nastup podrške, rekao je za Danas Radomir Lazović iz Inicijative.

– Mnogi naši aktivisti će prisustvovati skupu jer podržavamo Jankovićev stav da je neophodno da bude otkrivena istina o Savamali. Zaista je nečuveno da kriminalni postupci gradonačelnika i drugih uključenih u rušenje u Hercegovačkoj prođu nekažnjeno – objašnjava Lazović.

Nakon žalbi izbornog štaba Saše Jankovića da bezuspešno pokušavaju da prijave nadležnima okupljanje u Savamali , iz PS Savski venac stigao je odgovor prijava nije dostaveljan u skladu sa zakonom jer je podneta 4 dana pre skupa dok zakon propisuje prijavu najmanje 5 dana pre okupljanja. Iz Jankovićevog štaba reagovali su navodeći da je policija fizički odbijala da prijavu primi, odnosno da „na pisrnici ne žele ni da zavedu zahtev za prijavu skupa”. Stoga, zaključuju oni, „nije ni moglo biti utvrđeno da prijava nije dostavljena u skaldu sa zakonom“.

Oni su tom prilikom obećali da će se skup održati, uprkos opstrukcijama, kao i da će tada biti „otkivena istina o rušenju Savamali“. Nakon toga usledila je reakcija MUP-a sa saopštenjem da je “ predsednički kandidat Saša Janković dobrodošao da bilo kada i bilo gde održi bilo koji javni skup, uprkos tome što svesno krši Zakon o javnom okupljanju“.

U prijavi javnog okupljanja koja je bila premet oprečnih informacija, kao naziv okupljanja navodi se “obeležavanje godišnjice rušenja objekata u Savamali” kao i da se očekuje prisustvo oko dve hiljade ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari