Neplaćanje karte u javnom gradskom prevozu ne može da se tretira kao prekršaj, tvrdi Zaštitnik građana Saša Janković i najavljuje da će se tim povodom obratiti Ustavnom sudu.


On je sinoć saopštio da je Ustavni sud obavezan da na njegov predlog, kao ovlašćenog predlagaća automatski pokrene postupak za ocenu ustavnosti nekog akta, za razliku od inicijativa građana po kojima može, ali ne mora da pokrene postupak. Zaštitnik takođe podseća građane i da plaćanje prevoza, ili bilo koje druge usluge, nije pitanje dobre volje, već obaveze za koju postoji način prinudne naplate.

– Svaki građanin Srbije, pa i ombudsman Saša Janković, ima pravo na podnošenje zahteva za ocenu zakonitosti Ustavnom sudu. Kazne za one koji se švercuju u javnom prevozu biće naplaćivane sve dok sud ne odluči drugačije, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, povodom izjave zaštitnika građana Saše Jankovića da se neplaćanje karte u prevozu ne može tretirati kao prekršaj i da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o prekršajima.

Prema njegovim rečima, Grad je spreman za raspravu o tome na Ustavnom sudu.

– Ono što je „neobično“ jeste činjenica da zaštitnik građana javno promoviše ovu inicijativu koristeći svoju funkciju. Ombudsman nije običan građanin i, postupajući na ovaj način u javnosti se stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu jer ih podnosi zaštitnik građana – naveo je Vesić i dodao da su Jankovićeve neprimerene opaske samo iznošenje ličnog stava.

Gradski menadžer je istakao da se nada da će ombudsman javno ponoviti da javni prevoz mora da se plaća kako u Beogradu, tako i bilo gde u Srbiji.

– Ne bude li tako, javno objavljivanje inicijative uz opaske koje su pomenute, stvoriće pogrešno uverenje kod jednog broja ljudi da gradski prevoz ne mora da se plaća. Tako nešto može da dovede do urušavanja finansijske strukture javnog prevoza, incidenata između putnika i kontrolora, kao i haosa u komunalnom sistemu – upozorio je Vesić.

Zaštitnik građana „ne stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu“ jer ih i ne podnosi, već podnosi predloge koji proceduralno imaju viši nivo od inicijativa“, navodi se u saopštenju Jankovića povodom izjave gradskog menadžera Gorana Vesića da on „koristi svoju funkciju“ tako što u „javnosti stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari